Afbeelding
Foto:

Albert Ras


Geboren: 7 september 1935

Overleden: 16 juni 2022

Een stille kracht. Zo kan Albert Ras misschien wel het beste omschreven worden. Een man van weinig woorden en een harde werker voor zijn gezin.

Hij was de oudste zoon van Dirk en Harmpje Ras. Na hem werden in het gezin nog twee jongens geboren: Tiemen en Klaas. Het leven van Albert nam een trieste wending toen hij in 1944 afscheid moest nemen van zijn moeder. Ze stierf op 33-jarige leeftijd aan tbc. Albert was toen pas acht jaar oud. Omdat vader Dirk vanwege zijn werk op zee niet thuis kon blijven, werd het gezin ondersteund door tante Naalke. Met haar hield Albert de rest van zijn leven een innige band.

Nadat zijn vader hertrouwde, kreeg hij er twee stiefbroers (Piet en Harry Kuyper) bij en later een halfbroer (Jan). Albert zat intussen op de lagere school maar liet dikwijls verstek gaan. Op weg naar school werd hij dan bijvoorbeeld aangesproken door Jan van Jakke, die de jongen verzekerde dat hij al met de meester overlegd had en dat die het goed vond dat Albert die dag in de paling zou werken. Aan het einde van het jaar lag er echter wel een dikke boete in de brievenbus vanwege het ontduiken van de leerplicht.

Albert wist al jong dat ook zijn toekomst in de visserij lag. Na het vervullen van de militaire dienstplicht was het zover en kon hij elke week met de kotter mee. Hij viste eerst op de UK 57 en de UK 202, later op de UK 242 van Jan Bos.

Alleen in de weekends thuis zijn en dan weinig praten: dat bleek geen combinatie om makkelijk verkering te krijgen. Met wat hulp lukte het uiteindelijk toch. Hij werd gekoppeld aan Joeks Bakker en dat bleek een gelukkige combinatie. Al na zeven maanden trouwden ze met elkaar, waarna ze gingen wonen op De Akkers 28, de woning die Albert eerder al had gekocht. 

Albert was heel erg gek op Joeks. Ze waren zeer zorgzaam voor elkaar. In de weekenden was hij dan ook graag thuis. Op zaterdag bakte hij vis voor de hele familie. Op zondag gingen ze naar De Poort en op visite bij familie. In de gesprekken daar kon hij spraakzaam zijn, maar alleen als het onderwerp op de visserij kwam.

Aan verdere activiteiten buiten het gezin had Albert geen behoefte. De enkele keer dat hij op de nominatie stond voor een plek in de kerkenraad, kon hij na weken vol buikpijn opgelucht ademhalen, toen een buurman kwam meedelen dat hij niet was geworden.

Het gezin werd verblijd met de geboorte van vier kinderen: Dirk, Jan-Sjoerd, Harrieke en Linda. Het waren hoogtepunten in het jaar als ze 's zomers met elkaar op vakantie gingen. De verblijven op de Reezerkamp of de Kleine Belties werden in de kerstvakantie al geboekt. Albert en Joeks reden er dan speciaal die kant voor op, om ter plekke een keuze te maken en de boeking te regelen.

Albert was een van de oudste vissermannen toen hij als 65-jarige afscheid nam van zee. Hij werkte daarna nog diverse jaren als vissorteerder in de visafslag van Harlingen. In de tijd daarna begon zijn gezondheid langzaam maar zeker af te nemen. Toch was het Joeks die in de lappenmand terecht kwam. Ze werd getroffen door een herseninfarct en moest revalideren. Het was een lastige tijd om gescheiden van elkaar te moeten leven. Uiteindelijk konden ze samen naar Het Dok.

Jarenlang had hij gezegd er weinig meer van te weten als hem gevraagd werd naar het overlijden van zijn moeder. Pas tegen het einde van zijn leven kon hij er woorden voor vinden en sprak hij erover. Ook het overlijden van oom Jan Ras, die vermoord werd door de Duitsers, kwam toen pas aan de orde.

In april 2020 overleed Joeks. Een zware tijd, ook omdat Albert vanwege corona een tijdlang geen bezoek kon ontvangen. Hij sloeg zich er echter dapper doorheen en genoot extra toen na een tijd de kinderen, kleinkinderen, vrienden en familie weer op bezoek konden komen. 

Uiteindelijk ging zijn gezondheid snel achteruit en gaf hij aan dat het genoeg was geweest. Hij overleed in vertrouwen op zijn Heer en Heiland.


Mijn genade is voor u genoeg.