Drie engelen één boodschap

De drie engelen in Openbaring 14, en de ‘vierde’ engel van Openbaring 18 bevatten drie boodschappen van Gods laatste waarschuwing en oproep tot bekering aan de wereld, vóór de terugkeer van Jezus Christus. Deze boodschappen zijn van zo groot belang dat ze net zo veel betekenis hebben, zo niet meer, dan de boodschap die Noach vóór de vloed aan de wereld gaf. Elke ware gelovige zou hierdoor bewogen moeten worden.


Wat mij interesseert, is dat deze berichten zeer krachtige en ernstige waarschuwingen bevatten. Niet alleen voor ongelovigen, maar vooral voor degenen die het christelijk geloof belijden. En toch zijn dit boodschappen van liefde, omdat God niet alleen Zijn liefde voor ons laat zien door fijne dingen te zeggen. Hij toont ook Zijn liefde door ons te waarschuwen en ons te vertellen over de gevolgen als we geen acht slaan op die waarschuwingen. Maar wat zegt God? 'Zoveel als ik liefheb, bestraf en kastijd ik' (Openbaring 3:19). Dus laten we acht slaan op de waarschuwingen!


Alle drie berichten zijn aan elkaar gekoppeld en kunnen niet worden gescheiden omdat ze een gecombineerde waarschuwing geven aan de wereld over wie we moeten aanbidden en gehoorzamen, in plaats van eensgezind met de wereld te zijn.


En ik zag een anderen engel, vliegende in het midden des hemels, en hij had het eeuwige Evangelie, om te verkondigen degenen, die op de aarde wonen, en aan alle natie, en geslacht, en taal, en volk; Zeggende met een grote stem: Vreest God, en geeft Hem heerlijkheid, want de ure Zijns oordeels is gekomen; en aanbidt Hem, Die den hemel, en de aarde, en de zee, en de fonteinen der wateren gemaakt heeft.’ (Openbaringen 14:6-7)


Wat vertelt deze eerste engel aan de wereld? Hij vertelt de wereld om ‘God te vrezen’ en wat betekent ‘God vrezen’? Betekent het letterlijk ‘bang’ te zijn voor God?... Laten we kijken wat de Bijbel zegt over de ‘God vrezen’; Spreuken 8:13… 'De vreze des HEEREN is, te haten het kwade, de hovaardigheid, en den hoogmoed, en den kwaden weg; Ik haat ook den mond der verkeerdheden.’… Ps 34:11-15… 'Komt, gij, kinderen! Hoort naar mij! Ik zal u des HEEREN vreze leren. Wie is de man, die lust heeft ten leven, die dagen liefheeft, om het goede te zien? Bewaar uw tong van het kwaad, en uw lippen van bedrog te spreken. Wijk af van het kwaad, en doe het goede; zoek den vrede, en jaag dien na.’


God vrezen is dus de dingen haten die God haat en dat is de zonde. Wat betekent dat we ons moeten afkeren van alle soorten zonde en slechtheid. Dus God vrezen betekent rechtvaardigheid liefhebben. En Jezus zei in Mattheüs 5 dat degenen die ‘hongeren en dorsten naar gerechtigheid zullen worden vervuld’. We zullen dan gevuld worden met de Geest van Christus (Efz 3:14-20). 


Aanbidt HEM, Die den hemel, en de aarde, en de zee, en de fonteinen der wateren gemaakt heeft.' De eerste boodschap van de engel wijst ons op het aanbidden van de Schepper die hemel en aarde gemaakt heeft, Hem gehoorzaam te zijn en heerlijkheid te geven. ‘Hier is de lijdzaamheid van de heiligen; hier zijn zij, die de geboden Gods bewaren en het geloof van Jezus.’  Openbaringen 14:12.


De tijd is nabij, vertrouw volledig op Jezus Christus, de Zoon van de levende God die hemel, zee en aarde geschapen heeft!


Ds. Mark, ZDA Urk