Het Urker Zalmhuys wint degradatiekraker

Het Urker Zalmhuys had zaterdag een reden voor een feestje. Na de promotie vorig jaar was het eindelijk zover en werden de eerste punten gepakt. Dbf Dakdekkers werd in de slotfase van de wedstrijd verrast.

Beide ploegen zijn buitengewoon matig aan het seizoen begonnen. Het Urker Zalmhuys had tot zaterdag nog geen enkel punt weten te behalen, terwijl tegenstander Dbf Dakdekkers nog niet verder was gekomen dan een schamel punt. Voor beide ploegen was de noodzaak om te winnen dus duidelijk aanwezig. Dbf leek dat goed te beseffen. Ze startten buitengewoon fel aan de wedstrijd en wisten het Urker Zalmhuys achteruit te drukken. Dit was de gehele eerste helft het beeld van de wedstrijd. De dakdekkers verzuimden echter dit overwicht om te zetten in een grote voorsprong. Pas aan het eind van de eerste helft werd er een doelpunt gemaakt. Bij het Zalmhuys waren ze blij dat ze niet op een veel grotere achterstand waren gezet. Na rust waren de rollen echter omgekeerd. Dbf wist niet wat het overkwam en moest achteruit. Ze hielden echter stand tot tien minuten voor tijd. Toen was het 'Louw Moors-tijd'. Met twee rake kopballen binnen vijf minuten zag de wereld er opeens heel anders uit voor het Zalmhuys. Voor Dbf was de tijd te kort om via een slotoffensief nog een punt over te houden aan de wedstrijd. Zij zijn de nieuwe rode lantaarndrager in de eerste klasse.

Aansluiting behouden

Aan het begin van de middag stond er nog een andere belangrijke wedstrijd op het programma. Klein & Knip nam het op tegen Kraaienest. Voor beide ploegen was het noodzaak om te winnen, om zo de aansluiting te houden bij de bovenste zes. Klein & Knip begon sterk aan de wedstrijd, maar kwam ietwat ongelukkig op een 0-1 achterstand. Lang duurde dat echter niet, want Geert Jelle ‘Bonsien’ Post zorgde met twee knappe doelpunten dat Klein & Knip op voorsprong kwam. Kraaienest legde zich niet neer bij deze achterstand en vocht voor wat het waard was. Een strafschop zorgde ervoor dat Kraaienest weer op gelijke hoogte wist te komen. In de slotfase was nog van alles mogelijk voor beide elftallen en was niet te voorspellen wie er met de winst vandoor zou gaan. In de laatste minuut werd de bal nogmaals op de stip gelegd, dit keer voor Klein & Knip. Jan Phillip ‘Smurf’ ten Napel is de aangewezen man om dat soort klusjes te klaren en hij zorgde dan ook voor de 3-2 overwinning voor Klein & Knip.

Derby

Feyenoord-Ajax, Spakenburg-IJsselmeervogels, twee aansprekende toppers in het Nederlandse (amateur)voetbal. In dat rijtje misstaat ook de derby tussen De Flux en Vlak & Strak zeker niet. Groot verschil met de afgelopen jaren was dat niet De Flux, maar Vlak & Strak als grote favoriet werd gezien bij deze wedstrijd. Voor het eerst in de geschiedenis begon Vlak & Strak namelijk als koploper van de eerste klasse aan de wedstrijd. Het was echter de Flux dat vrij brutaal de leiding nam na een rake kopbal van Cees de Boer. Vlak & Strak is echter niet meer zo snel in de war en weet dat Eef ‘de Jaf’ Brands altijd en overal weet te scoren. Het was dan ook niet verrassend dat hij zorgde voor de gelijkmaker. Niet veel later was het Lub Korf die voor de 2-1 voorsprong zorgde voor de stukadoors. Het toetje van de wedstrijd kwam van de voet van Sjon Korf. Met een sublieme vrije trap zorgde hij voor de 3-1 eindstand in het voordeel van Vlak & Strak, dat door deze uitslag natuurlijk koploper blijft in de eerste klasse.

Noodzaak

Zwaan Straatwerken/Kapitein Personeel nam het op tegen Autoservice Emmeloord. Voor de mannen van ASE was het noodzakelijk om te winnen om niet nog verder achterop te geraken. Het lijkt echter of het er gewoon niet meer in zit. Zwaan/Kapitein liet niets heel van ASE en won de wedstrijd uiteindelijk met ruim verschil (4-1). Autoservice Emmeloord zal echt uit een ander vaatje moeten tappen, wil ze over vijf weken bij de bovenste zes ploegen van de eerste klasse eindigen.

Merema Transport en Van Veen Gevelrenovatie vochten onderling uit wie de aansluiting met bovenste helft van de ranglijst zou behouden. Merema Transport kwam tegen de veldverhoudingen in op voorsprong en wist die voordelige marge tot aan het rustsignaal te behouden. Daarna was het echter gedaan met de aspiraties van Merema. In de tweede helft stelde Van Veen Gevelrenovatie orde op zaken. Met vier doelpunten werd het krachtsverschil na rust duidelijk gemaakt. Door deze ruime 4-1 overwinning blijft het elftal van Van Veen Gevelrenovatie goed meedraaien in de subtop en moeten de mannen van Merema Transport voorlopig een pas op de plaats maken.