n Feest in Congo (foto's boven), de overdracht in Lelystad (linksonder) van de kotter uit 1955 (rechts).
n Feest in Congo (foto's boven), de overdracht in Lelystad (linksonder) van de kotter uit 1955 (rechts). Foto:

UK 12 verkocht aan kerkgemeenschap in Congo

Het is zeker geen alledaagse transactie in de visserij: een kotter die verkocht wordt aan een kerk. En dan ook nog een kerk in het verre Congo. De UK 12 volgt deze bijzondere route, meldt Visserijnieuws.


Eigenaar Jan van Dokkum (tweede van links op de foto linksonder) kwam via Lenie Hoekman (tweede van rechts) in contact met vertegenwoordigers van de Eglise Kimbanguïste. Die kerk is gevestigd in Nkamba, een stad die zo'n 150 kilometer landinwaarts ligt. De kotter zal waarschijnlijk ingezet worden op de Kongo, de grote rivier die niet ver van deze stad stroomt.

De kerk is gesticht door Simon Kimbangu, die ruim een eeuw geleden aanhangers verwierf met preken en genezingen door handoplegging. Het Belgische gezag beschouwde hem als staatsondermijnend. Na een veroordeling stierf hij in de gevangenis. Zijn geboorteplaats Nkamba wordt door zijn volgelingen beschouwd als het nieuwe Jeruzalem. Er staat een grote kerk, waar het nieuws over de kotterdeal onlangs uitbundig gevierd werd. 

Tijdens een openluchtdienst werd een groot spandoek getoond en werd gezongen, gemusiceerd, gedanst, gejuicht en gedankt. De deal moest toen nog officieel afgesloten worden bij de notaris in Dronten, waarna in de haven van Lelystad de formele overdracht van het schip plaatsvond. Het is de bedoeling dat de kotter binnenkort groen geschilderd wordt: de huiskleur van de kerk. Ze krijgt dan de naam AFKI en wordt naar Afrika gevaren door een bemanning die momenteel door Lenie Hoekman bij elkaar gezocht wordt.

De naam is een afkorting die staat voor Association des Femmes Kimbanguïstes, de vereniging van vrouwen van de kerk. Zij brachten de financiën bij elkaar voor het schip. Daarbij werden ook in diverse landen collectes gehouden.

De kerkgemeenschap beschouwt het scheppen van werkgelegenheid als een van de belangrijkste taken. Daartoe heeft de kerk al diverse boerderijen in beheer. De mannen van de kerk zijn op dit moment al aan het sparen voor een tweede vissersschip. 

De UK 12 was tot eind vorig jaar actief in de visserij. De kotter stamt uit 1955 en verhuisde in 1979 van België naar Nederland, waar ze als UK 244 eigendom werd van Rein Bos. Sindsdien had ze diverse eigenaars. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding