Een blazer in de Urker striept-boatjenkleuren voor de winnaar.
Een blazer in de Urker striept-boatjenkleuren voor de winnaar.

Recordaantal golfers Urk Cup

Sport

Open Monumentendag, de fair in het Wilhelminapark en de Fish Potato Run. Voor de Urker golfers is er vandaag echter een ander doel: de Urk Cup op de golfbaan van Emmeloord. Met 42 deelnemers op de golfbaan dit jaar een absoluut recordaantal golfers die met elkaar de strijd aanbinden. 

Vorig jaar was het Hendrik Jan Brands die de achttien holes als beste wist af te ronden. Gedegen spel, met name met zijn ijzers, was uiteindelijk doorslaggevend. Dit jaar is hij opnieuw een van de grote favorieten, maar spelers als Harm de Boer, Dirk van Urk en Sandy McPherson zijn ook zeker kanshebbers. Overigens zijn er ook wel tien outsiders aan te wijzen die ‘de heersende macht’ naar de kroon willen steken. 

De organisatie van de Urk Cup op de golfbaan van Emmeloord wordt per jaar professioneler. Op de baan wapperen de Urker vlaggen, de baatjes hangen in de lijn en op hole 4 staat een prachtige Toyota te blinken. Het is de prijs die een golfer kan behalen als hij in één slag over het water de bal in de hole krijgt. 


Bijzonder is bij de Urk Cup natuurlijk het prachtige Urker golfjasje, waar de naam van de winnaar in geborduurd zal worden. Bij de Masters laten de wereldtoppers zich eren met een groene blazer, op Urk is het even mooier: een blazer in de Urker striept-boatjenkleuren.

Vandaag wordt er feitelijk om twee prijzen gespeeld: strokeplay alleen door de betere spelers, die met het zuivere aantal slagen meestrijden om de titel van beste Urker golfer. Het jasje is echter voor de winnaar die met Stableford het minste aantal slagen heeft. Dat betekent dat er eerst een verrekening met handicap plaatsvindt.

Deelname aan de Urk Cup is ook mogelijk voor ‘aan Urk verwante’ golfers. Bijvoorbeeld familieleden of op Urk werkende ‘vreemden’. Zij spelen zaterdag in hun eigen klasse bij de Urk Cup.

Naast de Urker golfers doet ook Steven Chapman mee. De 14-jarige Steven wist in juli in Ierland de wereldtitel bij jongens tot 15 jaar te pakken. Hij speelt en traint vaak in Emmeloord en hij heeft volmondig ‘ja’ gezegd op de uitnodiging van de organisatie om als gastspeler deel te nemen aan de Urk Cup.