Afbeelding

Urk Cup werd verhitte strijd

Sport

Een slijtageslag werd het: de strijd om de Urk Cup. Een verhitte wedstrijd met een verrassende winnaar die in het heetst van de strijd het hoofd koel wist te houden: Pieter Brands, inmiddels 60 jaar oud en zaterdag de beste van de 42 golfers die de strijd om de Urk Cup waren aangegaan.

Om twaalf uur was de start en pas vijf uur later kwamen de bezwete en moegestreden golfers uit Urk (of verbonden met Urk) het clubhuis van de prachtige maar ook moeilijke golfbaan in Emmeloord weer binnen. De hitte tijdens de 18 holes (en dertien kilometer) had slachtoffers gemaakt, dat was duidelijk. Maar dat Pieter Brands de beste in de A-groep zou zijn had niemand verwacht. ,,Tja, het ging wel lekker, maar dat ik hier zou winnen had ik ook niet verwacht’’, was het nuchtere commentaar.

Hij mocht zich dus de striept-boatjes-blazer laten aantrekken en dat gebeurde door de winnaar van vorig jaar: Hendrik Jan Brands. Precies: de zoon van Pieter dus en ook zaterdag was juist hij ook de grote favoriet voor de Urk Cup. Maar helaas dus, geen prolongatie voor Hendrik Jan Brands. Waar het meestal andersom is, was het nu een best wel opmerkelijke ‘vader verslaat de zoon’. 

Overigens plaatste Hendrik Jan zich toch wel weer in de schijnwerpers, met een prachtige score van 75 (drie boven de baan). Daarmee won hij net niet de strokeplay titel voor de beste golfer. Die ging naar Steven Chapman, de bijna 15-jarige jeugdwereldkampioen die als gastspeler deze mooie titel aan zijn al prachtige palmares kan toevoegen. Hij had drie slagen minder (72) nodig over de 18 holes. 

Bij de Stableford-uitslag vielen achter winnaar Pieter Brands een verrassende Meindert de Boer (2) en toch nog Hendrik Jan Brands (3) in de prijzen. Bij de hoge handicappers waren het Philip Baarssen en Jurie van den Berg die de Urker eer hoog hielden.

Om half acht op de warme zaterdagavond kwam er ten slotte een einde aan een mooie golfdag, prima georganiseerd en met een verrassende winnaar. Voor de Urker golfers is deze editie van de Urk Cup afgewerkt, maar er wordt al vooruit gekeken naar die van volgend jaar.

Plaatsgenoot Geert Koffeman maakte met zijn drone prachtige sfeerbeelden van de Urk Cup. De video hiervan is te bekijken via https://youtu.be/lk2-3pUc7_U