In 11 uur, 10 minuten en 11 seconden finishte Johannes Hemelrijk in Nice.
In 11 uur, 10 minuten en 11 seconden finishte Johannes Hemelrijk in Nice.

Triatleet Johannes Hemelrijk: ‘Ik vind het mooi om anderen te zien slagen’

Sport

Een lang gekoesterde droom van Johannes Hemelrijk werd dit weekend werkelijkheid: in 11 uur, 10 minuten en 11 seconden finishte hij op het WK triatlon in Nice. ,,Dit is het zwaarste wat ik ooit gedaan heb, ik ben trots op mezelf”, zegt de ervaren triatleet. Naast de triatlon, heeft Johannes ook al jaren de ambitie om een eigen sportbegeleidingspraktijk te beginnen. Volgende maand start hij met BEYOND sportbegeleiding: een tweede droom die in vervulling gaat.

Zwemmen in de zee, fietsen tegen de bergen op, hardlopen zonder schaduw; de omstandigheden waarin de triatlon plaatsvond, waren uitputtend: ,,Op de wedstrijddag was het rond de 30 graden, er stond nagenoeg geen wind. De langste klim was 18 kilometer, waarbij ik tegen een berg op moest rijden. Ik verloor alleen maar vocht, toch is juist dat punt heel goed gegaan doordat ik veel tijd en energie heb gestopt in de voorbereiding.” 

Door een goed verloop van het fietsonderdeel, kon Johannes ook sterk de marathon - die maar liefst 42 kilometer telt - in gaan. Hij vertelt verder: ,,De marathon vond plaats op de boulevard, waar geen schaduw was. Mijn strategie was om bij iedere drankpost goed te koelen en te drinken, daardoor heb ik misschien geen snelle tijd behaald maar toch ben ik erg blij met hoe ik de race ten uitvoer heb gebracht. 

Alle voorbereidingen hebben vruchten afgeworpen, zo blijkt: ,,Afgelopen maanden waren megagaaf om te ervaren met alle voorbereidingen. Het is precies gegaan zoals ik verwacht had en dat getuigt van een goede voorbereiding.” Johannes’ eindoordeel is dan ook positief: Ik heb nog nooit zoveel fitte mensen bij elkaar gezien in allerlei leeftijdscategorieën, de hele ervaring was geweldig.” 

Inmiddels is Johannes weer terug in Nederland: ,,Ik voel me goed, en ben bijna helemaal hersteld van de inspanningen.” Tijd voor een nieuwe uitdaging: het geven van sportbegeleiding onder de naam BEYOND. ,,Het idee om zelf sportbegeleiding te gaan geven, speelt al jaren. Ik dacht net als bij de triatlon: ooit lijkt me dat wel wat.” Johannes heeft al meerdere personen begeleid naar een eerste triatlon of hardloopwedstrijd. ,,Ik merkte dat ik veel vreugde haalde uit het zien slagen van iemand anders’ doelen en dromen. De afgelopen 15 jaar heb ik met vallen en opstaan fouten gemaakt, maar ook veel geleerd. Het lijkt me fantastisch om die kennis aan anderen over te dragen. Mijn trainingen wil ik niet toespitsen op de triatlon, maar ik wil ruimte bieden aan alle drie de disciplines.”