Belangen groot bij Urk-Staphorst

Sport

Urk is, met zeven punten uit drie wedstrijden, uitstekend uit de winterstop gekomen. Vanmiddag wacht op sportpark De Vormt directe concurrent Staphorst. Een uitgelezen mogelijkheid voor de Urkers om verder afstand te nemen van de onderste regionen en aansluiting te vinden met de middenmoot van de Derde Divisie.

Een blik op de ranglijst van de Derde Divisie A leert dat er bij de ontmoeting tussen Urk en Staphorst voor beide elftallen veel op het spel staat. De gasten uit de Kop van Overijssel kunnen de punten goed gebruiken om boven de degradatiestreep te blijven, terwijl de gastheren bij een overwinning in rustiger vaarwater zullen komen, doordat er afstand wordt genomen van de onderste regionen.

De heenwedstrijd in Staphorst op wedstrijddag vier werd gespeeld onder tropische omstandigheden. Grote delen van die ontmoeting was de thuisploeg de bovenliggende partij, maar vergat het zichzelf te belonen. Een fout in de achterste linie van Staphorst werd door het elftal van trainer Peter Wesselink afgestraft in de persoon van Jarno van Essen. Na de thee besliste Urk de wedstrijd nog voor er een uur gespeeld was. In zeven minuten tijd scoorden de Urkers driemaal en toonden zich daarmee uiterst effectief. Het team van trainer Joram Hendriks kwam die klap niet meer te boven. Verder dan de eretreffer, gescoord door Martin van ‘t Ende, kwam de thuisclub niet.

Opgericht

Mede door de nederlaag tegen Urk beleefden de geelhemden een dramatische start van de competitie. Na twaalf wedstrijden waren nog maar negen punten verzameld, terwijl de defensie maar liefst 34 doelpunten had moeten incasseren. Het herstel volgde in de daaropvolgende ontmoetingen. Met dertien punten uit acht wedstrijden staat de ploeg op een zesde plaats in de strijd om de tweede periodetitel, waarbij opvalt dat vooral het aantal tegendoelpunten fors is afgenomen. Het elftal heeft zich weten op te richten en de hoop op een langer verblijf in de Derde Divisie teruggebracht.

Verrassend

Het elftal van Peter Wesselink wist vorige week verrassend te winnen van Sparta Nijkerk. De titelkandidaat uit Gelderland werd op sportpark De Ebbenhorst met 1-2 verslagen door twee doelpunten van Lucas Schraal. De Nijkerkers liepen daardoor ook tegen de eerste thuisnederlaag van het seizoen aan. Staphorst leed vorige week op Het Noorderslag tegen een 1-2 nederlaag aan. Het bezoekende Rijnvogels wist tijdens een hectische slotfase de opgebouwde voorsprong vast te houden en de zege over de streep te trekken.

Zelfvertrouwen

De selectie van Urk kan bij een overwinning een flinke stap voorwaarts zetten en daarmee in wat rustiger vaarwater terecht komen. Aanvoerder Bennie Dunnink is geschorst voor de ontmoeting met Staphorst, vanwege de vijfde gele kaart die hij vorige week kreeg voorgeschoteld. Klaas Kramer en Iede den Dulk zullen naar alle waarschijnlijkheid het centrale verdedigingsduo vormen. Ook het meespelen van doelman Richard Strijker tegen Staphorst is uiterst onzeker. De Urker sluitpost kampt met serieuze rugproblemen, die ervoor zorgden dat hij zich tegen Sparta Nijkerk in de rust moest laten vervangen door Auke Kaptijn.

Wedstrijdinfo

Scheidsrechter: S. de Brito Roque

Ass.scheidsrechters: 

R. Westenberg en R. Broekman

Aanvang: 15.00 uur