Afbeelding

Avond voor de Lezer: ‘Verrassend wat één zin je kan brengen’

Cultuur

De Avond voor de Lezer van SCAB, was zeker een succes te noemen. Het diverse programma met een panelgesprek over boekenclubs, muziek en poëzie trok zo’n zestig bezoekers, die in ieder geval één ding gemeen hadden: de liefde voor boeken.

De eerste boekenclub van Urk

De allereerste boekenclub op Urk werd in 1992 opgericht door Ria Brouwer. Inmiddels zijn op het dorp meerdere boekenclubs actief, waarbij mensen samenkomen om een vooraf gelezen boek te bespreken. 

Leesclub: een hechte vriendengroep

Aaltine Hoekstra presenteerde de Avond voor de Lezer en ging in gesprek met vijf deelnemers van verschillende Urker boekenclubs. Sommigen zaten al jaren op dezelfde boekenclub, waardoor het eigenlijk meer aanvoelde als een vriendengroep. 

‘Het is een stok achter de deur om écht te lezen’

Voordelen van boekenclub

Op de vraag wat een boekenclub nou eigenlijk oplevert, werden naast nieuwe vriendschappen nog andere voordelen opgesomd: ‘Het laat je anders naar een boek kijken’, ‘Het verruimt je blik’, ‘Het is een stok achter de deur om écht te lezen’ en ‘Het zet aan tot denken’.

Uiteenlopende interpretaties 

Dat één enkel zinnetje in een willekeurig verhaal kan leiden tot veel verschillende interpretaties, metaforen en associaties, bleek wel tijdens de Lectio Divina. Merel Beuk liet het publiek deze leesmethode toepassen op een verhaal van Toon Tellegen. ‘Verrassend wat één zin je kan brengen’, zo luidde de reactie van een bezoeker.

De tekst gaat verder onder de foto.


Schrijvers van alle soorten

De verschillende onderdelen werden afgewisseld met Urker liedjes door Fokke Hoekstra van Leuster, een column van Jan van den Berg en gedichten van Bas Visscher. Ook schrijver Ronald Nijboer was aanwezig, en vertelde in een interview over zijn rondvaart langs Urk en andere IJsselmeerdorpjes, waarover hij zijn boek ‘Wereldzee in de polder’ schreef. 

Geen punt, maar een komma

De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje; daarbij hadden enthousiast geworden lezers de mogelijkheid om zich ook aan te sluiten bij een boeken- en vriendenclub. De organisatie kijkt terug op een geslaagde avond: ,,We zetten geen punt achter deze avond, want dit smaakt naar meer!”

Afbeelding
Afbeelding