Afbeelding
DINEKE BODE FOTOGRAFIE

Musical ‘De Urker Dienstmeisjes’ trekt volle zalen; organisatie overweldigd door positieve reacties

Cultuur

Een halfjaar lang, twee keer per week werd er druk gerepeteerd door de leerlingen van Musicalschool Light Up. Zang, dans, outfits; alles moest tot in de puntjes kloppen. Maar, oefening baart kunst, en dat bleek vorige week wel in theater ‘t Voorhuys in Emmeloord. Elke leerling schitterde in zijn of haar rol. Samen wisten ze de geschiedenis van de Urker dienstmeisjes op ludieke wijze te doen herleven.

Kaarten voor de voorstellingen op 18, 19 en 20 april werden vanaf januari verkocht. Binnen twee weken was de driedaagse musical al volledig uitverkocht. Het voornaamste doel van de musical was om zowel de leerlingen als het publiek op een leuke manier mee te nemen in de Urker geschiedenis.

Veel positieve reacties

Dat doel is zeker behaald, vertelt Christianne Kapitein. ,,Na afloop gaven mensen aan dat ze zich helemaal niet bewust waren van bepaalde verhalen. Wat ik ook bijzonder vond, was dat een vrouw zei dat ze zo blij was dat ook het verhaal van de dienstmeisjes eens verteld wordt, en dan voornamelijk hun ervaringen in Amsterdam. We hebben heel veel positieve reacties ontvangen, overweldigend gewoon.”

Twee delen

De musical was verdeeld in twee aktes. Het eerste deel ging over het leven op Urk destijds; met de mannen op zee, en de vrouwen die het huishouden runden, moesten de kinderen al vroeg hard werken. In het tweede deel waren de Urker meiden als dienstmeisjes te zien tijdens hun dienst in Amsterdam. Ze beleefden veel buiten Urk, en kwamen in aanraking met zaken waar ze nog niet eerder van hadden gehoord.

Geboeid publiek

In de voorstellingen was aandacht voor ieder aspect van het leven van de dienstmeisjes. Hun nijverheid en humoristische uitspraken, maar ook hun drukke bestaan en zorg en verantwoordelijkheid voor broertjes en zusjes kwamen aan bod. Het publiek werd volledig meegenomen in de verschillende rollen van de leerlingen, die ze met verve speelden. 

Een lach en een traan

Ook de bijbehorende emoties wisten ze goed over te brengen op het publiek. Zo werd er bij het ene liedje vrolijk meegeklapt en gezongen, terwijl een ander liedje, over het missen van een man en vader die niet meer terugkeerde van zee, het publiek merkbaar ontroerde. Daarin kwam ook het grote sociale vangnet onder Urkers naar voren; de saamhorigheid, die zelfs in Amsterdam in de vorm van de wekelijkse ‘krans’ gewoon bleef bestaan.

Theaterfamilie

Na al hun oefenen, vinden de leerlingen het jammer dat de mooie musical achter de rug is. ,,Je leeft er heel sterk naar toe, tijdens het oefenen was het vaak gezellig. We zijn echt een soort theaterfamilie. De leerlingen kwamen iedere dag na school meteen richting ‘t Voorhuys, dan ging het Urker goed aan, en werd hun haar gedaan. Nu dat allemaal voorbij is, geeft dat wel een gevoel van teleurstelling. Maar dat hoort ook een beetje bij het geven van voorstellingen.”

Nagenieten

Gelukkig staan er al nieuwe projecten op het programma voor de leerlingen, én kunnen ze nog nagenieten van hun geslaagde musical. ,,De gehele musical is gefilmd door Richard Oost. De film gaat op Urkerdag op zijn YouTube-kanaal in première.”