Visafslag Urk moet bezuinigen

Algemeen
De Visafslag Urk BV heeft het afgelopen jaar te maken gehad met een forse omzetdaling. Urk was als grootste afslag van ons land overigens niet de enige. Vrijwel alle afslagen hadden hier mee te maken. Harlingen was één van de weinige die wel een omzetstijging kon boeken.Werd in 2002 nog een omzet geboekt van 109,4 miljoen euro, dit jaar bleef de Urker afslag staan op 99,5 miljoen euro. De aanvoer daalde van 36,5 naar 32,6 miljoen kilo. De prijs compenseerde met name voor de platvissers wel het nodige. De gemiddelde scholprijs steeg van 1,88 naar 2,12 euro de kilo. De tong steeg van 9,40 naar 10,08 euro. Tarbot daalde van 9,69 naar 9,48 euro de kilo. Opvallend was de daling van de gemiddelde prijs die voor de kabeljauw werd betaald. De aanvoer daalde van 2,5 naar 1,6 miljoen kilo, maar de prijs zakte ook van 2,68 naar 2,25 euro de kilo. Hieruit blijkt dat er elders in Europa dus toch nog voldoende kabeljauw is aangevoerd. Het vermoeden is dan ook dat Schotland heel wat meer aangevoerd heeft dan volgens het quotum zou mogen.

Visafslagdirecteur Teun Visser wijt de omzetdaling vooral aan het aantal saneringen en de economische link die België de vissers oplegt. Die zijn daardoor gedwongen om een aantal keren per jaar in België te lossen. “Dit kost ons behoorlijk wat omzet, terwijl we van mening zijn dat deze economische link in strijd is met de Europese doelstellingen. Er lopen de nodige gerechtelijke procedures, maar in België wordt deze zaak gewoon niet behandeld. Het gekke is dat we geen middelen hebben om de rechter te dwingen hier een uitspraak over te doen. De dossiers blijven dus gewoon in de la”, aldus Visser.
De visafslag Harlingen zag de omzet stijgen van 36,6 naar 39,7 miljoen gulden, vooral door de stijging van de aanvoer van schol en garnalen.

Bezuinigingen
De Visafslag Urk BV verwacht ook dit jaar een verdere daling van de omzet. “De Nederlandse vissers mogen minder schol vangen en afhankelijk van de vangsten zal de tong wel weer voor wat compensatie zorgen. Van de vlagschepen, die voornamelijk op schol zijn aangewezen, verwachten we wel minder aanvoer. Zij mogen minder vangen en bovendien hebben we niet meer de mogelijkheid om visdagen bij te huren. Zij worden dus op twee terreinen beperkt”, aldus de visafslagdirecteur.

Volgens Visser is de Visafslag Urk BV nu echter wel genoodzaakt om de bedrijfsvoering op deze aanvoer af te stemmen. “In 2002 gingen we uit van een tijdelijke verlaging en hebben we de buikriem wat aangehaald in de verwachting dat de quota in 2004 weer zouden stijgen. De biologen hebben echter een foutje gemaakt en die verhoging is dus een forse verlaging geworden. We zullen dus nu noodgedwongen moeten bezuinigen op de vaste kosten. Voor ons zijn dat de huur en de personeelskosten. Aan de huur kunnen we niks doen dus het is niet onwaarschijnlijk dat die bezuiniging gevonden moet worden in het personeelsbestand”, zo geeft Visser aan.

Of de Urker visafslag het afgelopen jaar ook winst heeft gemaakt, moet later dit jaar duidelijk worden als alle cijfers op tafel komen. “In mei houden we onze aandeelhoudersvergadering en dan wordt bekend gemaakt of de aandeelhouders (de aanvoerders) ook kunnen delen in de gemaakte winst”, aldus Visser. Positief noemt hij voor dit jaar in ieder geval dat er weer een nieuwe kotter aan de vloot is toegevoegd. “De UK 64 is toch een trouwe klant, dus daar verwachten we weer aanvoer van. Ook Rederij Geertruida is bezig met de aankoop van de LT 60. Na de verbouwing rekenen we ook dit schip tot een vaste aanvoerder op de Urker afslag. Er blijven dus altijd lichtpuntjes”, zo besluit Visser.