Naafs al actief bij Urker huisartsen

Algemeen
De Urker patiënten met huidproblemen stonden in de kou na het ontslag op staande voet van de dermatologen in de IJsselmeerziekenhuizen. Na maanden zijn er nog steeds geen nieuwe dermatologen aangesteld. De ontslagen dermatoloog Ben Naafs is gelukkig alweer twee weken actief op Urk.

Tot 1 februari mocht dermatoloog Naafs niks doen in deze regio vanwege het concurrentiebeding dat in zijn contract was opgenomen. De eerste zaterdag dat hij weer in de Noordoostpolder en Urk mocht werken, was hij te vinden in de praktijk van dokter Hildering. Afgelopen zaterdag was hij te vinden in de praktijk van dokter Dekker om mensen te helpen. Pro deo, en dat tekent Ben Naafs. Voor hem is het werk een roeping. Tot voor kort was hij jaarlijks drie maanden in Brazilië en in Tanzania. Hier hielp hij mensen en trainde hij medici. Alles op eigen kosten. Deze hulpverlening is nu op de tocht komen te staan. ,,Er moet eerst weer geld verdiend worden”, zo geeft Naafs aan. Hij is nog steeds verbonden aan het Leids Universitair Medisch Centrum en heeft ook wel aanbiedingen van andere ziekenhuizen gehad. Dit geldt ook voor dermatoloog Ghandi Kazzaz, die net als Naafs ontslag heeft gekregen. Beiden willen echter in dit gebied blijven. ,,Wij hebben hier een goed contact met de mensen en we voelen ons hier thuis. Ook Kazzaz, die oorspronkelijk uit Irak komt, kan het erg goed vinden met de Urkers.”

ZBC in Emmeloord
Binnenkort hopen ze een eigen Zelfstandig Behandelcentrum (ZBC) Dermatologie te starten in gezondheidscentrum De Wilg in Emmeloord. Het gaat om een gezamenlijk initiatief van de dermatologen en het Diaconessenziekenhuis in Meppel. ,,Wij hopen dat dit deze zomer geopend zal worden en hier zal op termijn een modern centrum komen. Voorlopig blijft het nog wat behelpen. Onder de vleugels van het Meppeler ziekenhuis is vorige week al begonnen met consulten in de polikliniek in Steenwijk, de operaties worden in Meppel uitgevoerd. Verder worden er consulten gegeven bij de huisartsen op Urk. Wie langs wil komen, kan contact opnemen met alle Urker huisartsen. Op 4 maart zit ik weer bij dokter Hildering. Wie in Steenwijk langs wil komen kan bellen naar 0522-234595”, zo geeft Naafs aan.

Deskundigheid
Hij vindt het jammer dat er een geschil van mening was met de IJsselmeerziekenhuizen. ,,Wij kregen het daar gewoon te druk en wilden er mensen bij hebben, maar daar was zogenaamd geen geld voor. Wel bleken ze een ton te hebben om onderzoek te doen om poli’s beter te laten lopen. Dat was voor ons de druppel. Investeer dat geld gewoon in mensen en apparatuur om mensen zo goed mogelijk te kunnen helpen.”

Bang is Ben Naafs niet dat zij niet genoeg patiënten krijgen. Hij geniet wereldwijd bekendheid als het gaat om tropenziekten en heeft een band met de meeste patiënten in dit gebied. Ook Ghandi Kazzaz staat bekend als een heel kundige dermatoloog. ,,Daarnaast is onze oud-collega Van Diggelen bereid gevonden om af en toe voor mij in te vallen als ik in het buitenland hulp moet verlenen. Dat is ook zeker geen onbekende in dit gebied. De patiënt krijgt dan ook vertrouwde gezichten te zien”, zo lacht Ben Naafs.