Politie druk met drinkende verkeersdeelnemers

Algemeen

Op vrijdagavond verrichten de medewerkers van het Verkeersteam van de politie al zes arrestaties tijdens een reguliere alcoholcontrole. Opnieuw bleek dat lang niet alle jongeren zich bewust zijn van de veel strengere regels die tegenwoordig gelden voor jonge verkeersdeelnemers. De limiet ligt op 0,2 promille voor iederen tot 24 jaar. Een 19-jarige automobilist, twee bromfietsers van 18 en 20 jaar en een bromfietsend meisje van 19 jaar bleven nog wel binnen de oude grens van 0,5 promille, maar niet binnen de nieuwe normen.

Negen plaatsgenoten hebben afgelopen weekeinde enige tijd vast gezeten omdat ze na alcoholgebruik over de schreef waren gegaan.

Een 22-jarige snorfietser zat met ruim 0,6 promille nog wat hoger in de boom en een 20-jarig meisje op een bromfiets spande de kroon. Ze blies iets meer dan een promille en dat leidde ertoe dat haar rijbewijs meteen werd ingenomen. Tegen alle zes drankrijders werd proces-verbaal opgemaakt.


Aanrijdingen

Op zaterdagavond liepen twee plaatsgenoten tegen de lamp omdat ze met een slok op betrokken waren bij een aanrijding. Een 21-jarige man had pech toen hij rond negen uur ter hoogte van het rouwcentrum aan De Noord werd aangereden door een achteruitrijdende auto, bestuurd door een 34-jarige man. De politie werd erbij gehaald en die constateerde dat de aangereden partij flink had ingenomen: 1,1 promille om precies te zijn.

Vlak voor middernacht ging een 16-jarig meisje met haar bromfiets onderuit op de Damlaan. Dat gebeurde toen ze al rijdend haar mobiele telefoon probeerde op te nemen. Ze raakte uit balans en reed tegen een geparkeerde auto aan. De 26-jarige eigenaar haalde de politie erbij en die constateerde dat het meisje met een score van 1,2 promille zes keer zoveel had gedronken als maximaal is toegestaan.

Ook een 17-jarige plaatsgenoot werd meegenomen door de politie. Hij verkeerde zwaar onder invloed van alcohol en maakte stennis op de Richel. Toen de politie arriveerde voegde hij die diverse beledigingen toe. Uiteindelijk ging hij wel mee zonder zich te verzetten en sliep hij zijn roes uit op het bureau in Lelystad.