Meer politie en een consequentere aanpak van de horeca kan volgens Antje Kramer, Anna Visser en Marianne Oost leiden tot een veiliger uitgaansleven op Urk.
Meer politie en een consequentere aanpak van de horeca kan volgens Antje Kramer, Anna Visser en Marianne Oost leiden tot een veiliger uitgaansleven op Urk.

‘Horeca moet consequenter zijn’

Algemeen

Eens kijken wat we van elkaar kunnen leren. Met die insteek nodigde burgemeester Kroon de vriendinnengroep uit, die in opstand kwam tegen zijn plan om de alcoholverkoop vanuit supermarkten te verbieden. Het onderhoud ging al gauw over het uitgaansleven op Urk, dat een veel boeiender gespreksonderwerp bleek.

De groep vriendinnen bestaat uit acht dames in de leeftijd van negentien en twintig jaar. Het gros bedankte voor het gesprek, vond de aandacht in Het Urkerland van donderdag 16 juli meer dan genoeg. Antje Kramer, Marianne Oost en Anna Visser dachten er anders over. Zij wilden weleens met de burgemeester van gedachten wisselen. ,,Veel Urker jongeren klagen over de gemeente en de politiek, maar niemand doet iets. Wij willen ons geluid laten horen en hebben daarom ja gezegd tegen de burgemeester.”

En dus zaten ze dinsdagavond aan de keukentafel van de familie Kroon. De burgemeester gaf in eerste instantie vooral veel achtergrondinformatie. Over regels, bevoegdheden en wetten. Hij lichtte zijn voorstel om het drankverkoop vanuit de supermarkten te verbieden verder toe en legde uit waarom er de laatste twee jaar geen Nieuwjaarsfeest meer in de botenloods is geweest (’de eerste keer viel het van zaterdag op zondag, de tweede keer wilde de horeca-ondernemer niet’). Ook het besluit om het strand alcoholvrij te maken, kwam aan de orde, want de dames zijn het er niet mee eens. Na uitleg van de burgemeester kwam er wel begrip, al bleven Antje, Anna en Marianne de maatregel betuttelend vinden. ,,Pasgeleden zat ik met twee andere vriendinnen op het strand een pilsje te drinken toen de politie kwam. Ik ben weggelopen en die andere twee kregen een boete. Dan denk je echt: ‘waar slaat dit op? Het enige wat we doen is een pilsje drinken’.”

Oude Dorp
Al snel zaten burgemeester Kroon en zijn gesprekspartners in het uitgaansleven in het Oude Dorp. Kroon hield zijn oren gespitst, toen de dames vertelden. De meest gehoorde klacht: we zitten met kinderen van veertien en vijftien jaar aan de bar. Hoe dat dan kan, wilde de burgemeester weten. ,,De horeca-ondernemers garanderen me keer op keer dat ze bij de deur controleren op leeftijd. Dat er pertinent niet geschonken wordt aan jongeren onder de zestien jaar.” Onzin, aldus Antje, Anna en Marianne. ,,We waren zelf ook nog maar veertien en vijftien jaar toen we in de horeca kwamen. Ons is nooit iets geweigerd en de drank konden we overal krijgen. Behalve in het Haventje van Urk, daar kom je niet binnen als je nog geen zestien jaar bent.”

Het moet allemaal strenger en consequenter in de horeca, gaven Antje, Marianne en Anna de burgemeester als tip. ,,De horeca-ondernemers moeten één lijn trekken. Mag je er bij de één niet in omdat je je misdragen hebt, dan ook niet bij de andere. Voor iedere bar security van één en hetzelfde bedrijf, die vraagt naar identificatie. Die geen oogje dichtknijpt als je nog geen zestien jaar bent, omdat hij je toevallig kent. Dat gebeurt op Urk veel te vaak. Het is echt niet moeilijk om binnen te komen en eenmaal binnen is het geen kunst om aan drank te komen.”

Als voorbeeld van hoe het op Urk eigenlijk zou moeten, namen Antje, Marianne en Anna disco Chez in Marknesse. ,,Voordat je daar binnenkomt, ben je al door een poortje geweest en heb je je moeten indentificeren. Ze maken daar geen uitzondering, dat weet je van te voren en het heeft geen enkele zin om het als jongere van veertien of vijftien jaar toch te proberen. Zelfs binnen is er nog controle, want jongeren onder de achttien jaar krijgen een geel bandje om hun hand. Dat betekent: geen sterke drank. En om twee uur moeten alle jongeren met een geel bandje eruit. Dat is de regel en die is voor iedereen duidelijk.”

Politie
Het punt waar de burgemeester zich volgens de drie dames echt hard voor moet maken, is het realiseren van meer blauw op straat. En dan wel de straten van het Oude Dorp, in het weekend. Opnieuw kwamen ze met een voorbeeld: Renesse. ,,We zijn daar een keer uit geweest en keken onze ogen uit. Overal politie. Te paard, met auto’s, op motoren. Ze bemoeiden zich nergens mee, totdat er iets gebeurde of een lastpak uit een bar werd gezet. Die werd ingerekend en afgevoerd. Klaar, weg ermee. Zo zouden wij het ook graag op Urk zien. Want er bestaan maar een paar groepjes op Urk die voor ellende zorgen, de rest wil gewoon gezellig bij elkaar zitten en heeft geen kwaad in de zin.”

Feest in botenloods
Volgens burgemeester Kroon kan de Urker jeugd met Oud en Nieuw feest vieren in de botenloods. Net als twee jaar geleden, toen horeca-ondernemer Kees Netel de organisatie op zich nam. Hij is door de gemeente benaderd om opnieuw het initiatief te nemen, omdat het feest toentertijd goed georganiseerd was en de jaarwisseling mede daardoor rustig verliep. Burgemeester Kroon: ,,Nog niet alles is rond, maar de intentie om net als twee jaar geleden een feest te organiseren voor de jeugd, is er in ieder geval wel.”