Wethouder Gerrit Post (in de graafmachine) legt de laatste hand aan het bouwrijp maken van de vierde fase van de Zeewijk.
Wethouder Gerrit Post (in de graafmachine) legt de laatste hand aan het bouwrijp maken van de vierde fase van de Zeewijk.

Bouwen in Zeewijk fase 4 kan van start gaan

Algemeen

In de eerste drie fasen van de Zeewijk staan de potten al gebroederlijk in de vensterbanken. Fase 4 is nog een zee van zand. Maar, het stratenplan ligt er al. En onder het zand is de riolering ook al aangebracht. Het bouwen kan beginnen.

De vierde fase wordt een bijzonder deel van de nieuwste woonwijk van Urk. Een groot deel van het gebied lag in de veelbesproken stankcirkel. Door strenge regels over geuroverlast van agrarische bedrijven, leek het er lange tijd op dat daar niet gebouwd mocht worden. Nadat de normen waren versoepeld, kon er alsnog een plan gemaakt worden.
Volgens de plannen komen er 200 woningen in de vierde fase. Een kwart daarvan worden appartementen. Verder komen er rijenwoningen, twee-onder-een-kappers en vrijstaande huizen. Bijzonder is dat het de eerste uitbreidingswijk is waarin een glasvezelnet operationeel is. Hierdoor kunnen hoge internet-, data- en telefoonsnelheden bereikt worden.
Met dit gebied moet Urk weer tweeënhalf jaar vooruit kunnen. Daarna is de Waterwijk aan bod: het gebied tussen de Urkerweg, de Polderwijk en de Zeewijk. Wethouder Gerrit Post legde woensdag officieel de laatste hand aan het bouwrijp maken, dat uitgevoerd werd door KWS uit Zwolle.