Wethouder Gerrit Post was woensdagmorgen present bij het slaan van de eerste paal van een blok starterswoningen aan de Maximastraat in de Oranjewijk. Hij werd vergezeld door twee toekomstige bewoners van die woningen: Jennifer Gort (links) en Anna de Heus, die hij een vlaggenmast met vlag overhandigde. De dames en de wethouder kregen van Fokke Douwe de Heus namens Kleinbouw bv een bos bloemen overhandigd.
Wethouder Gerrit Post was woensdagmorgen present bij het slaan van de eerste paal van een blok starterswoningen aan de Maximastraat in de Oranjewijk. Hij werd vergezeld door twee toekomstige bewoners van die woningen: Jennifer Gort (links) en Anna de Heus, die hij een vlaggenmast met vlag overhandigde. De dames en de wethouder kregen van Fokke Douwe de Heus namens Kleinbouw bv een bos bloemen overhandigd.

Eerste paal Oranjewijk geslagen

Algemeen
Als alles volgens plan verloopt is Urk rond 2020 uitgebreid met zeshonderd woningen, die samen de Oranjewijk vormen. Afgelopen woensdagmorgen werd het startsein voor de bouwers gegeven: de eerste paal van een blok startershuizen is de grond in geslagen.

Jennifer Gort en Anna de Heus hopen in het vroege voorjaar van 2015 de sleutels van hun nieuwe huizen overhandigd te krijgen. Bij het slaan van de eerste paal kregen de toekomstige bewoners van deze woningen aan de Maximastraat vast een vlaggenmast met vlag overhandigd van wethouder Gerrit Post uitgereikt om straks fier te laten wapperen in de Oranjegezinde wijk.

De wethouder was blij met het telefoontje van aannemer Kleinbouw Bv, Fokke Douwe de Heus, om bij de eerste bouwwerkzaamheden aanwezig te mogen zijn. ,,Eigenlijk had ik verwacht dat de eerste paal in deze wijk bij de Harmpje Visserschool de grond in zou gaan, dus de Urker aannemers hebben er lekker de vaart in’’, zegt Post met een glimlach.

De bouwcombinatie -bestaande uit de bedrijven Kleinbouw bv, Excellent Bouwwerken, Gebr. Post, De Flux, Bouwbedrijf Weerstand en Bouwbedrijf Oost-, realiseren voor het maart/april van volgend jaar een serie van  zestig  woningen in de Oranjewijk, die weer onderdeel uitmaken van de totale eerste bouwfase van 288 huizen, die er allemaal over een jaar of drie zouden moeten staan. Fokke Douwe de Heus: ,,Wij zijn hier nu begonnen met heien, maar ik schat in dat met een week of twee je het hier niet meer terug kent. Dan beginnen de andere bedrijven ook en wordt het een drukte van belang.’’ Bijzonder, vindt De Heus, want: ,,Dit maak je buiten Urk niet mee hoor: zo’n project in crisistijd.’’

Duurzaam

De basis van de eerste huizen is met de heiwerkzaamheden nu gelegd in het meest noordelijke deel van de wijk. Er worden woningen gebouwd voor het sociale, midden en dure segment en het gaat om verschillende types zoals vrijstaand, rijenhuizen, patiowoningen, twee-onder-een-kappers en appartementen. Eén ding hebben al deze huizen in ieder geval wel gemeen: ze worden zoveel mogelijk energiezuinig. ,,De starterswoningen waarvan nu de eerste palen zijn geslagen hebben een hoge isolatiewaarde en de mogelijkheid voor zonnepanelen’’, vertelt De Heus. ,,Het was de wens van de gemeente en politiek om zoveel mogelijk duurzaam te denken’’, vult wethouder Post aan, ,,en dankzij de prettige samenwerking met de Urker aannemers gaat dat nu ook gerealiseerd worden. Sterker nog, zelfs energieneutraal behoort tot de mogelijkheden. En investeren in duurzaamheid verdient zichzelf terug.’’

Die keuze voor duurzaamheid is ook te zien in het afwateringsysteem in de nieuwe wijk. Het afvalwater uit de woningen wordt ondergronds afgevoerd naar het riool, maar het regenwater wordt via de straat afgevoerd naar de weg, waar een waterpasserende verharding is aangebracht. Het regenwater kan via de voegen in de bodem zakken. ,,Deze verharding bestaat uit stenen met afstandhouders en de ontstane voegen worden gevuld met steensplit, waarlangs het regenwater gemakkelijk kan afstromen. Dankzij de laag lavastenen onder de toplaag, wordt het water bovendien gezuiverd.’’ Geen nieuw systeem op Urk overigens, deze bestrating en afvoer is al toegepast op het parkeerterrein van het gemeentehuis. Eventuele problemen door de relatief hoge waterstand in de Oranjewijk wordt ondervangen door een drainageriool.

Parkeren

Er is bij de ontwikkeling van het plan rekening gehouden met parkeerbehoefte aan de hand van zogenaamde parkeerkencijfers. ,,Alle vrijstaande-, twee-onder-eenkappers en appartementen krijgen ten minste één parkeerplaats op eigen erf krijgen. De overige parkeermogelijkheden zijn het openbare gebied.’’ Daarnaast wordt er centraal in de wijk een buurtparkeerterrein gerealiseerd voor zo’n 75 voertuigen.

Urker aannemers

De Oranjewijk wordt gerealiseerd door in totaal 22 bouwpartners, voornamelijk van Urker bodem. ,,In totaal zijn er 82 woningen toegewezen aan de Urker aannemersvereniging, die als loket diende voor de verdeling onder alle aangemelde plaatselijke aannemers’’, vertelt wethouder Post. De Heus is enthousiast: ,,De samenwerking met de gemeente verliep perfect en we gaan er voor om zoveel mogelijk onderaannemers van eigen bodem erbij te betrekken.’’