Afbeelding

Kotter opgebracht naar Lelystad: 14 aanhoudingen

Algemeen

Update 18:53 uur

De politie heeft aan boord van de UK 146 woensdagmiddag veertien opvarenden aangehouden, waaronder twee minderjarigen. De kotter van de familie Keuter werd iets na vieren geramd door twee politieboten en daarna opgebracht naar Lelystad. De politie verwachtte dat het schip zou proberen de Ketelbrug te blokkeren, als steunbetuiging aan het landelijke boerenprotest.

De kotter arriveerde tegen vieren bij de brug. De bemanning kreeg te horen dat de brug gesloten zou blijven. Op de kant en op het water was al de nodige politie aanwezig. De politie verklaarde woensdagavond dat die daar waren omdat er informatie binnen was gekomen dat er ‘een kotter met jongeren onderweg was naar de brug en dat er vuurwerk aan boord zou zijn’. De politie had daarnaast informatie dat het plan was om de brug te blokkeren.

Mede-eigenaar Anja Keuter: ,,We gingen voor anker, waarna politie aan boord wilde komen om met ons te praten. Uiteindelijk gaven we toestemming aan een agent die zich legitimeerde, maar meteen sprongen meer agenten aan boord. Ze wilden weten hoe lang we zouden blijven liggen en wij zeiden dat we dat niet wisten.”

De opvarenden kregen te horen dat als ze de motor aan deden, ze alleen terug naar Urk mochten varen. Anja: ,,Toen we dat deden, werden we geramd voor twee politieboten. Onze spuit raakte vernield en de ramen van de kap lagen eruit. Toen ik daar wat van zei, kreeg ik een tik met een wapenstok. Ik heb nog nooit zoiets idioots meegemaakt.”

De politie nam het roer over en zette koers naar Lelystad.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn de veertien aanhoudingen het gevolg van het gedrag van de opvarenden: ,,We hebben ons voorgesteld en gevraagd naar ID en vaarbewijs. Dat werd geweigerd. De kotter heeft toen een politieboot geramd. We zijn aan boord gegaan en daar werd door enkele personen geweld gebruikt. Bij onderzoek is inderdaad vuurwerk gevonden, naar de aard daarvan wordt onderzoek gedaan.”

Later meer.Afbeelding
Afbeelding