default
default

Drukste toeristenzomer ooit

Algemeen

Meer bootgasten, meer dagjesmensen en veel meer bussen. Dat is het beeld dat de plaatselijke toeristische sector tot nog toe heeft van de zomer van 2022. Urk stevent af op de drukste zomer ooit.

Na twee coronazomers draait Tourist Info Urk nu het eerste toeristenseizoen op de nieuwe locatie. ,,Voorheen zaten we natuurlijk niet op zo’n zichtbare plek als nu, dus het is niet vreemd dat het drukker is. Maar het is echt veel drukker”, zegt Caroline Kramer. ,,De serie Urk! heeft daarbij geholpen. We zijn bovendien in Duitsland op tv geweest én vanwege de Floriade krijgen we erg veel Duitse busreizen. Die willen na Almere nog ergens heen om de dag te vullen en omdat Amsterdam te druk is, wordt het dan Urk, waar ze ongeveer anderhalf uur blijven.”

Eef de Vries is naast bedrijfsleider havens sinds kort zelf ook parttime havenmeester. Hij schat de toename op ongeveer dertig procent: ,,De Floriade levert inderdaad veel op, maar daarnaast is het qua boten ook echt een stuk drukker. Het beeld is dat best veel mensen tijdens de coronaperiode geïnteresseerd zijn geraakt in watersport en nu dus kiezen voor vakantie op het water. Het gaat dan om Nederlanders maar ook om erg veel Duitsers.”

De Vries merkt dat naast de Urk!-serie en de Duitse documentaire ook het boek van Matthias Declercq en berichtgeving over crisis in de visserij nieuwsgierigen naar Urk trekken. Albert Snoek van De Ommele kan erover meepraten: ,,Vanwege personeelstekort hebben we geen keuken en toch draaien we dezelfde omzet als in de rest van het jaar. Er komen overdag erg veel dagjesmensen langs en, inderdaad, die komen vaak vanwege de serie en ze willen meestal ook even op de foto met mij. Urk is een merk geworden.”

Lees het hele artikel in Het Urkerland van maandag 8 augustus.

!