Afbeelding

Wespen steken stokje voor buitenlol

Algemeen

Ongediertebestrijders beleven topdrukte vanwege de wespenplaag die momenteel op Urk heerst. Door een combinatie van factoren is het aantal nesten dit jaar erg groot. En in de loop van de maand augustus melden de beestjes zich traditiegetrouw steeds vaker in de buurt van mensen.

Volgens Jacob van Veldhuisen, natuurcolumnist van deze krant, ligt de oorzaak van de overvloed aan wespen in de achterliggende winter: ,,Die was zacht, waardoor relatief veel koninginnen de winter overleefd hebben en nesten konden bouwen. Daar komt bij dat veel nesten in de bodem normaal gesproken bij regenbuien onderlopen, zodat wespen verdrinken. Door de grote droogte is dat ook minder gebeurd dan normaal. Het resultaat is dat we deze zomer opvallend veel wespen hebben, ook op Urk.”

Nieuw soort wesp

Ongediertebestrijder Fokke Hoekman beaamt dat er sprake is van een plaag: ,,Ik doe dit werk nu twaalf jaar en het was niet eerder zo druk. Ik heb nu wel vier of vijf keer zoveel nesten als voorgaande jaren. Zeker op warme dagen word ik veel gebeld, met als uitschieter een dag met twintig meldingen.”

Het valt Hoekman op dat sinds kort een nieuw soort wesp aan het front is verschenen: ,,Ik zie heel veel Franse veldwespen, te herkennen aan de hangende pootjes als ze vliegen. Dit soort is in principe wat minder agressief, maar helaas: ze staan erom bekend dat ze vaak meerdere nesten tegelijk maken en ze steken wel degelijk.”

Lees het hele artikel in Het Urkerland van donderdag 11 augustus.

!