Afbeelding

Enorme vangsten en verdiensten door pijlinktvis

Algemeen

Het pijlinktvisseizoen is nog in volle gang voor vele vissers, maar vanwege de goede vangsten en prijzen wordt nu al voorzichtig gesproken van het beste jaar ooit. De vraag blijft hoog en daarom sluiten veel vissers het jaar af met goeie besommingen, wat in deze moeilijke tijden van hoge brandstofkosten hard nodig is.

Op de zuidelijke Noordzee en het daaraan grenzende Kanaal is het al weken een drukte van jewelste van vissersschepen die op zoek zijn naar zoveel mogelijk pijlinktvis. Omdat deze soort maar een levensduur van een jaar kent en slechts enkele maanden per jaar te vangen is, geldt er geen quotum. Vissers mogen zoveel pijlinktvis vangen als ze zelf willen en dat is, ook door het slechte scholseizoen, nu extra aantrekkelijk. 

Cees de Boer was een van de eerste vissers die zich in 2005 ging richten op het vangen van pijlinktvis: ,,Met twee andere vissersschepen waren we toentertijd de enige die in Het Kanaal visten op pijlinktvis. Het schip van Cees voer onder Engelse vlag, waardoor ze een vergunning hadden om te gaan vissen in dat gebied. Voor vele anderen was het gebied zonder vergunning verboden terrein. ,,In de Noordzee was toen ook nog weinig pijlinktvis te vinden, dus werd er veel meer gevist op schol en tong.”

Lees het hele artikel in Het Urkerland van 8 december.

Afbeelding