Afbeelding

Gemeente krijgt steeds vaker de vraag: mag een windmolen ook?

Algemeen

De gemeente heeft momenteel geen beleid voor het plaatsen van kleine windmolens bij woningen of bedrijven, maar krijgt daar de laatste tijd wel steeds meer vragen over. Daarom gaat ze beleid ontwikkelen en daarvoor vraagt ze informatie vanuit de samenleving.

,,Het gaat om kleine windmolens op het dak (ongeveer 1 - 5 meter hoog) of kleine windmolens op land (ongeveer 5 - 15 meter hoog). Inwoners en bedrijven zijn steeds vaker op zoek naar energie-alternatieven voor aardgas, zoals zonnepanelen. Omdat er ook perioden in het jaar zijn dat de zon minder schijnt en er dus minder energie opgewekt wordt, wordt er verder gekeken. Energie opwekken met kleine windmolens lijkt een mogelijkheid’’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De gemeente wil weten hoe daar in de samenleving over gedacht wordt en heeft daarom een enquête openbaar gezet. Die is te vinden via de website urk.nl. Niet alleen wordt daar gepeild of er draagvlak is voor de kleine windmolens, maar ook is er de mogelijkheid aan te geven welke andere vormen van energieopwekking aandacht verdienen.