n V.l.n.r.: Meindert Hakvoort, Wybren Streektra, Freek Brouwer en Jelle van Slooten.
n V.l.n.r.: Meindert Hakvoort, Wybren Streektra, Freek Brouwer en Jelle van Slooten.

Stripboek Japien de Joode gepresenteerd

Algemeen

Israël Samuel Kropveld, op Urk ‘Japien de Joode’ genoemd, verdiende op het voormalig eiland zijn geld met de verkoop van allerhande spullen. Op gezag van de Duitsers moest de familie Kropveld zich melden en werd het enige Joodse gezin uit Flevoland dat in vernietigingskamp Sobibor is vermoord. Het tragische verhaal van de familie Kropveld uit Urk wordt verteld in een door Danker Jan Oreel getekend uniek stripalbum. Afgelopen maandag werd het stripboek gepresenteerd op De Zuiderzee.

Auteur Frank Jonker vertelt het verhaal aan de hand van Sarah, Zoe, Roy en Jauwk die meer willen weten over de Urker ‘Struikelsteen’. Deze herdenkingsstenen wijzen ons op het lot van de Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog in vernietigingskampen werden omgebracht. In het stripboek lopen de jongeren met een gids door het hedendaagse Urk. Zo worden de beelden geschetst van Urk in oorlogstijd en van het wel en wee van Japien en zijn gezin, die zich op Urk helemaal thuis voelden.

Het stripboek is gebaseerd op het in 1995 uitgegeven boek ‘Een ver-Urkte Israëliet, het levensverhaal van Japien de Joode’, geschreven door Jelle van Slooten. Samen met Meindert Hakvoort nam Jelle het initiatief tot het maken van een stripboek. Het initiatief werd breed gesteund vanuit de samenleving. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Wybren Streekstra als vertegenwoordiger van de scholen. Omdat het ook een Urker verhaal is, ging de Urker editie naar wethouder Freek Brouwer. De vertaling werd gedaan door Gerrit Pasterkamp. Het stripboek is voor 10 euro te koop bij de Urker boekhandelaren en te bestellen via de site www.japiendejoode.nl.