Afbeelding

Dier in nood blijkt Ommelebommelestien

Algemeen

Vrijwilligers van de KNRM zijn vrijdagavond uitgevaren nadat een melding binnenkwam dat zich vlak voor de kust van Urk een dier in nood zou bevinden. De snelle Marinus Cornelis ging het water op en voer ter plekke, om daar te concluderen dat het in nood verkerende dier de Ommelebommelestien was.

De melding was gedaan door een groep Duitse toeristen, die vanaf de boulevard de hulpdiensten hadden gebeld. Om te tonen dat er sprake was van een enorme zwerfkei, klom één van de KNRM-mannen uit  boot en ging even op de steen staan.

Voor Klaas Kramer, bewoner van een van de woningen aan de boulevard, begint het inmiddels een bekend fenomeen te worden: ,,Drie weken geleden, op een zondag, stond er een toerist op het raam te bommen. Of we de dierenambulance wilden bellen, want er zat een zeerob verstrikt in een net. Ze konden nog net het kopje boven water uit zien komen. We hebben ze toen maar even uitgelegd wat er aan de hand was.”

Vorig jaar zag Kramer tot zijn verbazing de dierenambulance uit Lelystad de boulevard op komen rijden: ook al gealarmeerd door ongeruste bezoekers van Urk.

De meldingen volgen elkaar nu sneller op doordat het water wat hoger staat, denkt Kramer: ,,Als het straks weer zwemweer is en er kinderen op klimmen, zal de verwarring ook wel minder worden. Maar de beste oplossing zou zijn om het beeldje met daarbij uitleg over de steen naar de andere kant van de weg te verplaatsen. Als mensen dan naar het water staren, hebben ze dat meteen in beeld. Nu staan ze er met hun rug naartoe.”