In 2019 tijdens de laatste editie: vrolijk gekleurde dracht uit Walcheren.
In 2019 tijdens de laatste editie: vrolijk gekleurde dracht uit Walcheren.

Klederdrachtfestijn in de Raadhuisstraat

Algemeen

Van Zeeland tot Friesland: uit twintig plaatsen in Nederland komen groepen in klederdracht naar Urk aanstaande zaterdag. Tijdens de Nationale Dag van de Klederdracht worden er heuse volksdansen opgevoerd en er is een leuke ambachtenmarkt. De dag wordt afgesloten met een parade.

In de Raadhuisstraat staan op deze dag tussen 10.00 en 16.00 uur allerlei kramen opgesteld met authentieke onderdelen van de klederdrachten. Voor de Urker klederdracht is er een uitgebreid assortiment, er zijn demonstraties netten boeten, mutsen stijven, mildes maken, klompen snijden en sieraden maken. Ook is er knip- en schilderkunst te koop en zijn er brocante artikelen.

Programma

Om 10.30 uur start het officiële programma op het podium naast het Cultuurhuis met burgemeester Cees van de Bos. Vervolgens start ieder kwartier een van de klederdrachtgroepen op het podium om te vertellen over de specifieke kenmerken van hun dracht. In het Cultuurhuis draait een film van eerdere Klederdrachtdagen en ‘t Leeger zorgt voor een gezellig terras om een bakje koffie te drinken of iets te eten. Om 11.30, 12.30, 14.00 en 15.00 uur zijn er optredens van Volksdansgroep Aad Hielpen en de Wieringer dansers voor de Bethelkerk.

Trek je Urker goed aan

De klederdrachtdag wordt om 16.00 uur afgesloten met een parade van alle deelnemers over de haven, onder begeleiding van het kidskorps van Showband Urk. De organisatie roept op: ‘trek je Urker goed aan en loop mee!’