Afbeelding

Brand raakt ook visbedrijven

Algemeen

Een enorme brand in het bedrijf van De Groene Agri bij Rutten heeft ook diverse Urker visbedrijven geraakt. Die hadden daar in vriescellen grote partijen vis opgeslagen.

De brand ontstond dinsdagochtend vlak voor acht uur in een cel waarin witlofpennen stonden opgeslagen. In eerste instantie werd geprobeerd zelf het vuur te bestrijden, maar dat bleek al snel onbegonnen werk. Ook de brandweer slaagde er niet meer in om de schade te beperken. Wat volgde was een enorme operatie, waarbij pas na zo’n twintig uur het sein brand meester gegeven kon worden.

Dayseaday

Op diverse Urker kantoren werd het nieuws intussen met argusogen gevolgd. Hendrik van Veen van Dayseaday schatte woensdag dat dit bedrijf er voor ongeveer 1 miljoen euro aan vis had opgeslagen: ,,En ik denk dat er nog zeker vier andere visbedrijven voorraad hadden staan.”

De eigen vriescel van Dayseaday staat vol en daarom werd uitgeweken naar Rutten. Van Veen: ,,Dat bedrijf deed voorheen veel voor Friesland Campina en toen dat minder werd, zijn ze ook gaan vriezen. Wij waren een van de eersten die daar gebruik van maakten. Een voordeel, want anders moeten we bijvoorbeeld naar Nijkerk of Surhuisterveen.”

Hoe groot de schade voor Daysdeaday precies is en welk deel daarvan verzekerd is, moet nog blijken. ,,We zijn nog wel even bezig om dat helemaal uit te zoeken.”

Visscher Seafood

Ook voor Visscher Seafood was de brand slecht nieuws, vertelt Tim Brouwer: ,,We zitten midden in een uitbreidingstraject van onze verzekeringspolis en een deel van onze voorraad was daardoor tijdelijk niet verzekerd. Gelukkig zijn we een gezond bedrijf en kunnen we tegen een stootje, maar het blijft enorm pijnlijk en zonde.”

Woensdagmiddag bleek dat een groot deel van de voorraad veilig was gesteld, omdat die in een cel stond die niet betrokken raakte bij de brand. ,,Desalniettemin blijft het een grote schadepost”, aldus Brouwer.

Om het vuur te bestrijden werden brandweerkorpsen uit de wijde omtrek gealarmeerd. Naast Flevolandse brandweerlieden werd daarbij ook een beroep gedaan op korpsen uit Friesland, Utrecht, Noord-Holland en Overijssel. 

De brandweer haalde alles uit de kast. Hoogwerkers en drones werden ingezet en ook een speciaal blusvoertuig van Lelystad Airport kwam naar Rutten. Vanwege instortingsgevaar was het lange tijd onmogelijk om het brandende pand binnen te gaan.

Ook de Urker brandweer hielp bij de bestrijding van de enorme vuurzee.