Gemeente Urk verwacht paspoortpiek en roept op: ‘regel reisdocumenten op tijd!’

Algemeen

Dit jaar is er een landelijke stijging in het aantal aanvragen van paspoorten en identiteitskaarten. Ook op Urk is dat het geval. De gemeente voorziet een ‘paspoortpiek’ en roept op om op tijd je reisdocumenten te regelen.

Vanwaar die plotselinge toename? Ria van Urk, senior medewerker burgerzaken, legt uit: ,,Sinds 2014 zijn reisdocumenten niet langer vijf jaar, maar tien jaar geldig. Dat zorgde ervoor dat tussen 2019 en 2024 weinig nieuwe documenten werden aangevraagd. Vanaf 2024 verlopen de eerste documenten met tienjarige geldigheid, met als gevolg dat veel burgers dit jaar hun documenten gaan vernieuwen.” 

‘Wacht niet tot het laatste moment met aanvragen’

Wachttijd beperken

Naar verwachting houdt de piek tot 2028 aan, belangrijk dus om maatregelen te nemen om aan deze extra aanvragen te voldoen. Pieter van Veen, coördinator dienstverlening, vertelt: ,,We hebben onze openingstijden kunnen uitbreiden. Ook komt er ook nog een vacature voor een extra baliemedewerker; zo hopen we als gemeente de extra wachttijd zoveel mogelijk te beperken.” 

Zonder stress op vakantie

Maar de Urker burgers kunnen ook zélf hun steentje bijdragen om stress te voorkomen. Ria: ,,Mensen regelen vaak op het laatste moment nog hun reisdocument. Dat is niet handig, denk er op tijd aan, en plan minimaal twee weken voordat je het reisdocument nodig hebt een afspraak in. Zo kom je niet op het laatste moment voor verrassingen te staan, en ga je zonder stress op vakantie.”