Afbeelding

Grote belangstelling voor Urker honkenbeleid; vooral regel ‘half tien dicht’ is tegen zere been

Algemeen

Ruim vijftig Urkers, veelal jongvolwassenen, kwamen op de informatiebijeenkomst van de gemeente over het honkenbeleid af. Ambtenaren vertelden over de nieuwe regelgeving en vooral de regel ‘om half tien dicht’ kreeg veel tegenstand. Het honkenbeleid gaat op 1 augustus in; de gemeente geeft maximaal 30 vergunningen uit.

Hoeveel honken er momenteel actief zijn op de industrieterreinen is, volgens de woordvoerder van de gemeente, lastig te zeggen. Er vindt in de weekenden controle plaats en het aantal schommelde de afgelopen jaren tussen de vijftien en tachtig. De raad heeft besloten de honken aan banden te leggen. Per half mei kunnen eigenaren een honkvergunning aanvragen, waarbij de regel geldt: wie het eerst komt, het eerst maalt. De vergunde honken moeten onder andere voldoen aan brandveiligheidseisen, een maximum aantal bezoekers van 20, die 18 jaar zijn of ouder, er mag niet worden gerookt, geen drugs gebruikt en om half tien ‘s avonds moet de deur weer op slot. Het idee is dat deze groep uitgaansjeugd dan naar de legale horeca trekt.  

Het nieuwe beleid, dat al is vastgesteld en twee jaar geldt, wordt volgende week, op aangeven van de gemeenteraad, toch nog ‘opiniërend’ besproken in de raadscommissie. Per 1 augustus wordt gehandhaafd op het nieuwe beleid, er is boa-capaciteit voor vrijgemaakt. De reacties vanuit de bezoekers aan de bijeenkomst worden, aldus de woordvoerder, teruggekoppeld: ,,Het is niet ondenkbaar dat daar een aanpassing uit voortkomt.’’