Afbeelding
Shutterstock

Wonen 2.0 moet starters uitkomst brengen; sneller, meer en goedkoper bouwen op Urk

Algemeen

De raadscommissie buigt zich deze week over het programma Wonen 2.0. Dit betreft een interventie om de druk op de woningmarkt te verlichten met als doel: voor iedere Urker een passende woning op Urk. Een flinke opgave want: ,,We zien een toegenomen groep jongeren die thuis blijft wonen omdat een eigen woning voor hen niet haalbaar is. Ook de aantallen statushouders, vluchtelingen en inwoners die door omstandigheden (bijvoorbeeld scheiding) een woning nodig hebben nemen toe.’’ 

Concreet moeten er niet alleen meer woningen gebouwd worden, maar ook meer typen woningen (waaronder goedkopere) dan de laatste jaren het geval was. Daarvoor kijkt de gemeente eerst naar de mogelijkheid om de gemiddelde bouwproductie in de Zeeheldenwijk te vergroten en daarnaast naar het toevoegen van woningen als plus op de reguliere productie. Ofwel: er moet een inhaalslag gemaakt worden. 

Stuwmeer van jongeren

Nog voor het zomerreces wil het college de concrete voorstellen hiervoor klaar hebben. ,,Dit om het stuwmeer aan thuiswonende jongeren te verminderen. Hierbij denken we zeker ook aan woningen die goedkoper zijn dan 225.000 euro.’’ Het gaat dan volgens het college om ‘alternatieve woonconcepten’. Anders dan elders in Nederland lijkt er op Urk geen sprake te zijn van vergrijzing: ,,Urk blijft zichzelf voortdurend ‘verjongen’ en de bevolking blijft daarmee de komende jaren in een gestaag tempo doorgroeien.’’ Voor nu is de prognose dat het aantal huishoudens tot 2032 toeneemt met 1.248 (nu telt Urk zo’n 6.900 huishoudens). 

Naast de zogenoemde ‘inbreilocaties’ in bestaande wijken, mikt het college vooral op een versnelling van woningbouw in de Zeeheldenwijk. De raadscommissie buigt zich woensdag 24 april over het programma Wonen 2.0. Waarschijnlijk ligt het half mei op de tafel van de gemeenteraad.