Eindsprint naar verkiezingen ingezet met stevige discussie

Politiek
Met twee nieuwe partijen, is de aanloop op de raadsverkiezingen van 19 maart een stuk spannender geworden. Dat zorgde woensdag tijdens het BKU-verkiezingsdebat soms voor verbeten discussies.
In Zalencentrum Irene bestond het publiek grotendeels uit kandidaten en sympathisanten van de deelnemende partijen. Hier en daar was ook een ondernemer of een belangstellende neergestreken. De spanning was er niet minder om. Een enkele kandidaat permitteerde zich een voorzichtig grapje, maar verder was het fel debatteren wat de klok sloeg. In het kamp van Hart voor Urk vroeg een niet geheel fitte lijsttrekker Jan Koffeman te elfder ure of de nummer twee, Leendert Hakvoort hem wilde vervangen. Bij de SGP stond wethouder Geert Post in de plek van lijsttrekker Jan Willem Bakker, die verplichtingen op school de voorkeur gaf. En bij nieuwkomer Beter voor Urk kwam Koos Rabbers voor aanvang wél een paar posters ophangen, maar verdween hij vervolgens weer, om tot ieders verbazing halverwege het debat plotseling binnen te komen vallen.
Debatleider Albert Brouwer legde de lijsttrekkers namens Bedrijvenkring Urk (BKU) enkele hete economische hangijzers voor. Zo kwamen niet de gehele verkiezingsprogramma’s langs, maar was er wel volop voer voor discussie.


Derde brug

Hart voor Urk wil zo snel de financiën dat toelaten, vlakbij de fietsbrug een derde autobrug aanleggen. Hakvoort: ,,Vooral tijdens de spitsuren hebben we de laatste jaren veel problemen gehad. Een derde brug bleek hard nodig.”
Andere fracties willen vasthouden aan de structuurvisie, waarin staat dat de derde brug verderop moeten komen en deel gaat uitmaken van een rondweg, die Staartweg, Urkerweg en Domineesweg verbindt. Woord (CU): ,,Een derde brug bij de fietsbrug is zelfs onwenselijk. Alle verkeer komt dan uit in een woonwijk en dat is gevaarlijk. Als je ondernemers goed uitlegt waarom je de derde brug verderop wilt hebben, dan begrijpen ze het ook en gaan ze erachter staan.”
Post (SGP): ,,Onderzoek wijst uit dat de brug pas over twintig jaar nodig is. De woningverkoop loopt achter bij de prognoses. Een brug kost in totaal twaalf miljoen euro.”
Dat bedrag leidde tot verwondering, want volgens Hart voor Urk kost de verbinding ‘slechts’ drie miljoen euro. Duidelijk is wel dat de spaarpot nu nog maar zeven ton bevat.

Verplaatsing Boni Supermarkt

Brouwer (CDA) vindt niet dat de Boni onder de huidige voorwaarden moet vertrekken uit Oud Urk: ,,Elk winkelcentrum heeft een supermarkt nodig als publiekstrekker. En als we meewerken aan een verhuizing, dan blijft de bestemming op het pand gehandhaafd en kan er een andere supermarkt in komen. Wat doen we als die dan na vijf jaar aan ons vraagt om hulp bij een verhuizing?”
CU en HvU zien geen probleem in een verhuizing. Woord: ,,Als een ondernemer er brood in ziet, kan die op de plek van de Boni een nieuwe supermarkt beginnen.” Hakvoort: ,,De Boni moeten we faciliteren als die verhuizen wil. En wellicht kan er een andere trekker in het huidige pand komen. Een Action bijvoorbeeld.”
Post (SGP): ,,Ik vind dat we juist een taak hebben om de verkeersproblemen op te lossen. Nu loopt het bij de Boni drie keer per dag helemaal vast. Dat moet anders.”
Keuter (UG) wil dat de gemeente met de verhuurder van het Bonipand in overleg gaat voordat er een verhuizing plaatsvindt: ,,We moeten niet het risico lopen dat straks de Boni vertrekt en er bijvoorbeeld een C1000 voor in de plaats komt.”
Ten Napel (VVD) wil dat er een betere plek voor de Boni gezocht wordt: ,,Het verkeersprobleem moet opgelost worden. En in plaats van een supermarkt kunnen een goede slager en groenteboer ook trekkers zijn voor een winkelcentrum.”


Betrouwbaarheid

Ondernemers geven de gemeente een mager zesje als het aankomt op het principe ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Dat bleek uit een enquête van de BKU. Wat voor de ene ondernemer wel kan, blijkt voor een ander onmogelijk, zo is het gevoelen.
Brouwer haalde als voorbeeld het parkeerbeleid op bedrijventerreinen aan: ,,Seafresh mocht niet in een groenstrook parkeerplaatsen aanleggen. Varia Vis deed het gewoon, ondanks een bouwstop. Zalenverhuur Urk kreeg ook parkeerplekken en Korf Vis kocht weer een stuk groenstrook.”
Keuter zei te merken dat het helpt als een raadslid op het gemeentehuis een goed woordje voor een ondernemer doet: ,,Dat moet niet mogen.”
De coalitiepartijen benadrukten dat het belangrijk is dat regels in de praktijk werkbaar zijn. Een standpunt waarin de VVD zich ook goed kon vinden. Met name Albert Woord werd vervolgens aangevallen door ondernemer Jan van Slooten, die al tien jaar bezig is om zijn bedrijf te verplaatsen. Van Slooten: ,,We hebben te maken met een onbetrouwbare overheid.” Woord: ,,We hebben soms de wijsheid van Salomo nodig, maar die hebben we niet, want we zijn Salomo niet.”

Historische haven

Coalitie en oppositie kwamen lijnrecht tegenover elkaar te staan bij de discussie over de vraag of een historische haven goed voor Urk, de economie en de werkgelegenheid is. Met name de ChristenUnie kreeg het zwaar te verduren in een spervuur aan plankierafkeer. Brouwer: ,,Eerst investeren in dagelijks brood, dan pas in luxe.” Rabbers: ,,Geen geld uitgeven als je het niet hebt.” Keuter: ,,Eerst de zorg op orde en investeren in onze economie, daarna pas leuke dingen doen.” Ten Napel: ,,Banen gaan voor speeltjes.”
De historische haven komt oorspronkelijk uit de koker van de ChristenUnie en ondanks dat HvU en SGP hun steun uitspraken voor de plannen, was het Woord (CU) die de klappen te verduren kreeg (inclusief geniepige steken van Rabbers) en die daar vol vuur tegenin ging. Hij zei dat het plankier zijn geld makkelijk gaat opbrengen vanuit hogere havengeldinkomsten. ,,En voor de economie is het een goede zaak als we ons havenaanzicht verfraaien, onze parel oppoetsen. Dat mooie plaatje zie je overal in terug komen, het trekt de aandacht naar Urk toe en daar hebben we allemaal baat bij.”