Afbeelding

‘Nieuw college kan op 19 mei starten’

Politiek

Formateur Nathanaël Middelkoop verwacht dat het nieuwe college van burgemeester en wethouders op donderdag 19 mei geïnstalleerd kan worden. Het is de bedoeling dat de gemeenteraad zich die dag uitspreekt over het coalitieakkoord dat op dit moment in de maak is.

Nadat Middelkoop na de informatieronde met het advies kwam voor een college van SGP, ChristenUnie en CDA, zitten de onderhandelaars van die drie partijen nu al enkele weken met elkaar om tafel.

Namens de SGP zitten Middelkoop en Jacob de Borst aan tafel. Meindert Bakker en Nelleke Kramer vertegenwoordigen de ChristenUnie; Hans Crebas en Jurie van den Berg zitten er namens het CDA.

Namens de SGP wil Middelkoop wethouder blijven. Freek Brouwer wil namens de ChristenUnie doorgaan en het CDA heeft Willem Foppen naar voren geschoven. Brouwer en Foppen zitten momenteel niet als onderhandelaars aan tafel. Wel worden ze bij de gesprekken betrokken als het gaat om de inhoudelijke input op bepaalde onderwerpen.

De komende dagen gaan de drie partijen ook spreken over de verdeling van de portefeuilles in het nieuwe college. Middelkoop: ,,Het is op dit moment nog te vroeg om daar dieper op in te gaan.”

De lokale SGP-leider is positief over het proces zoals dat tot nog toe verloopt: ,,De formatiegesprekken verlopen in een goede sfeer en constructief. Er zijn de afgelopen weken intensieve en goede inhoudelijke gesprekken gevoerd. De formerende partijen hebben zich laten informeren over de opgaven en uitdagingen waar Urk politiek-bestuurlijk voor staat.”