Afbeelding

Advies Flevoland: BBB, VVD, PVV, CU, SGP/JA21

Politiek

De BBB moet in gesprek gaan met VVD, PVV, ChristenUnie en SGP of JA21 over de vorming van het nieuwe college van gedeputeerde staten in Flevoland. Dat staat volgens betrouwbare bronnen in het advies van verkenners Pieter van Maaren en Herman Sietsma.

BBB, VVD, PVV en ChristenUnie hebben samen 19 van de 41 zetels in de nieuwe provinciale statenvergadering, die donderdag werd geïnstalleerd. Met JA21 of SGP (elk 2 zetels) erbij komt er een nipte meerderheid. De afgelopen periode bestond het college in Flevoland uit VVD, Groen Links, PvdA, CDA, ChristenUnie en D66. Volgens het voorstel zouden daar dus slechts twee partijen van blijven zitten.

Anja Keuter, lijsttrekker van de BBB, kan nog niet bevestigen of de geruchten kloppen. Wel zegt ze dat het de komende tijd een kwestie van onderhandelen wordt. Woensdag vindt in een vergadering van provinciale staten eerst nog een duidingsdebat plaats.”

Tijdens de komende onderhandelingen moet duidelijk worden welke voorwaarden de diverse partijen op tafel leggen. Indien nodig worden dan compromissen gesloten. ,,Maar,” zegt Keuter, ,,voor de BBB zijn er twee breekpunten. We gaan niet akkoord met gedwongen uitkoop van boeren en ook niet met de datum van 2030.”

Vorige week woensdag werden vier plaatsgenoten beëdigd als statenlid. Het ging om Anja Keuter (BBB), Ria Visser (ChristenUnie) en Geert Post en Jochanan Uitslag namens de SGP. Afhankelijk van de vraag welke statenleden nog doorschuiven naar het college of naar de Eerste Kamer, kunnen ook andere Urkers nog in aanmerking komen voor een zetel in het bestuur van Flevoland.