Afbeelding

Felle discussie sluiting sportveldje op zondag

Politiek

Een motie van Hart voor Urk voor het sluiten van het voetbal- en basketbalveldje op het Wilhelminapark op zondag, zorgde voor een felle discussie in de gemeenteraad vorige week. De motie wordt, vanwege een gelijke stand na stemming, in de volgende raadsvergadering opnieuw in stemming gebracht.

Het voorstel van Hart voor Urk om het speelveld vanaf zaterdagavond tot maandagmorgen op slot te doen, werd alleen door de SGP gesteund. Met de opmerking van Jacob de Borst dat die steun ‘met onze volksvertegenwoordigende pet op’ geuit werd. Burgemeester Cees van den Bos vertelde formeel juridisch tegen grenzen aan te lopen. ,,Het kan niet. De wet waar dit onder valt is de Zondagswet en die verbiedt het om sporten om ontspanning te verbieden. We hebben geen grond om de playground op slot te doen, maar ik snap de pijn die het geeft. Het is een dilemma dat we voelen.’’ Jan Koffeman (HvU) reageerde daarop fel: ,,Wat stelt ge boven de wet van God, welke wet hanteert u?!’’ Jan Willem de Boer (Gemeentebelangen) vertelde zelf ook naar een kerk rond het Wilhelminapark te gaan en had gemeenteleden gevraagd naar mogelijke overlast: ,,Die wordt door niemand zo ervaren. Een motie als deze opent de deur naar verdere inperkingen. Gaan we fietspaden ook sluiten? En het speelbos? In de Bijbel staat: als uw oog u ergert, ruk het uit. Ga een andere route naar de kerk, het is niet goed om vol ergernis in de kerk te zitten.’’ 

Uiteindelijk bleek de stemming gelijk: 9 om 9, en moet daarom in de volgende vergadering opnieuw. Jurie van den Berg van Gemeentebelangen was niet aanwezig tijdens deze vergadering.