Urk bezorgt ONS Sneek nachtmerrie

Sport
Urk heeft ONS Sneek de eerste nederlaag van dit seizoen toegebracht. De manier waarop dat gebeurde, was vol overtuiging. Het Urker publiek genoot met volle teugen van de ploeg van René Bakhuis en liet dat bij herhaling horen. Paul Smid scoorde twee van de vier doelpunten van de thuisclub. De bezoekers konden invaller-doelman Jan Koffeman maar een keer verrassen. Scheidsrechter Boerema had het druk met het uitdelen van gele kaarten. De warrig fluitende arbiter trok maar liefst zes keer geel in een wedstrijd waarin geen enkele grove overtreding werd begaan.De klap van de Urker overwinning kwam hard aan in het Friese kamp. Johannes Kuperus was hét voorbeeld van de Friese verwarring. Even vergat hij dat hij dit seizoen bij ONS Sneek speelt en niet meer bij Urk op de ledenlijst voorkomt. In zijn haast om zijn oud-ploeggenoten te feliciteren, pakte hij de hand van een Friese speler en complimenteerde hem met de (Urker) winst.
Lang duurde dit moment van vergissing niet. De Urker spelersgroep vierde de winst uitbundig. En daar was alle reden toe, want de overwinning op de koploper kwam op een goed moment. Verlies zou immers tot onrust hebben kunnen leiden en dat terwijl er kwaliteit genoeg in de Urker spelersgroep zit. Alleen, het wilde in de afgelopen weken niet echt vlotten met de prestaties.
De beleving die er tot aan zaterdag bij de ploeg van René Bakhuis aan ontbrak, was er tegen ONS Sneek wel. “En daar zat nu juist het verschil. Urk liet zien dat het persé wilde winnen terwijl wij te afwachtend waren. De thuisclub had het middenveld stevig in handen”, zegt ONS-trainer Marcel Valk. Zijn collega René Bakhuis: “Ik zal geen spelers bij naam noemen. Het was een uitstekende teamprestatie. Er was zaterdag veel meer beleving bij ons dan in de vorige wedstrijden en daarom hebben wij een goed resultaat kunnen halen.”

Vroeg
De basis voor de ruime winst van Urk werd al vroeg in de wedstrijd gelegd. ONS Sneek kreeg wel de eerste kans, maar als die niet in een doelpunt wordt omgezet geeft dat een tegenstander de mogelijkheid dat wel te doen. En dat deed Kees Wakker prima namens Urk. Vanaf de rand van de zestien schoot hij zijn ploeg op voorsprong. Toen Paul Smid niet veel later de voorsprong verdubbelde waren de veerkracht en mentale weerbaarheid van ONS Sneek al behoorlijk aangetast.
Urk had toen al twee gele kaarten geïncasseerd. Scheidsrechter Boerema was telkens de ver weg en kon zelfs met veel moeite het spel niet volgen. Hij strooide met kaarten alsof hij aan het oefenen was voor zijn taak als Zwarte Piet. Zelfs in die positie zou hij de kinderen de stuipen op het lijf jagen.
Ondanks dat de kaartenregen nog niet voorbij was, bleef Urk behoorlijk voetballen. ONS Sneek kon door Sandor van der Heide bijna aansluiting vinden, maar Jan Koffeman ranselde de bal uit het doel. “Dat moment had de wedstrijd kunnen laten kantelen”, zeiden beide trainers na afloop.
Vlak voor de pauze werd Paul Smid door doelman Maurice Wemekamp in het strafschopgebied neergelegd. Even twijfelde de arbiter, maar zag na lang aarzelen toch wel in dat hier sprake was van een penalty. Als ‘compensatie’ voor deze straf kreeg de Friese goalie slechts geel daar waar het rood had moeten zijn. Teunis Kramer aarzelde niet en verzilverde deze kans.
ONS Sneek stond na de hervatting te popelen om snel te scoren, maar de voortvarende bedoelingen werden door Urk direct de grond ingeboord met een vierde doelpunt. Het was de tweede van Paul Smid. Hierna zakte ONS Sneek even weg, maar omdat Urk begrijpelijkerwijs even gas terug nam, kon de koploper een paar keer dichtbij Jan Koffeman komen. De Urker doelman had op slechts een kans geen antwoord. Sandor van der Heide deed waarvoor hij is gehaald: scoren.
Urk kreeg ook nog wel scoringskansen, maar tegen het einde van de wedstrijd was de pijp leeg. Invaller Pieter Ras verwoordde dat met: “Ik ben na een kwartier spelen nog nooit zo moe geweest.” Die opmerking was precies waar het René Bakhuis al een tijdje om gaat: “Wij hebben vandaag gewerkt zoals dat moet. En je ziet het, wij pakken meteen punten. Het publiek heeft dat gewaardeerd en zijn achter ons gaan staan. Precies zoals het hoort.”

Opstelling Urk: Jan Koffeman, Siemen Lindeboom, Teunis Kramer, William Visser, Kees de Boer, Randy Jelies (84. Evert Jan van Slooten), Jelle Loosman, Harm ten Napel, Jan Kramer, Paul Smid, Kees Wakker (73. Pieter Ras).
Scoreverloop: 14. Kees Wakker 1-0, 18. Paul Smid 2-0, 42. Teunis Kramer 3-0 (pen.), 49. Paul Smid 4-0, 66. Sandor van der Heide 4-1.
Kaarten: geel voor William Visser, Harm ten Napel, Siemen Lindeboom, Paul Smid, Kees Wakker (allen Urk), Maurice Wemekamp (ONS Sneek).
Toeschouwers: 1.000.
Scheidsrechter: J. Boerema.