David Moore.
David Moore.

Basketballers Moore en Toone overleden

Sport

Twee Amerikaanse oud-spelers van Orca’s zijn de afgelopen tijd overleden. Bernard Toone (67) stierf op 22 juli aan de gevolgen van kanker. David Moore overleed al op 4 april, zoals onlangs bekend werd. Hij was 65 jaar oud.

Bernard Toone was in 1977 NCAA-kampioen en hij zat één seizoen bij NBA-team Philadelphia 76ers, waar hij aan de zijde van de legendarische Julius Erving speelde. Toone verkaste naar Italië en kwam daarna via Venezuela op Urk terecht. In de Waaiershoek maakte hij in het seizoen 83/84 indruk door veel te scoren, soms van grote afstand. Hij vertrok naar West-Duitsland, waar zijn profcarrière vervolgens al snel ten einde kwam en hij terugkeerde naar de VS.

David Moore speelde drie seizoenen voor Orca’s, dat toen nog in de Eerste Divisie acteerde en serieuze ambities had om naar de Eredivisie te promoveren. De club zag in die tijd diverse Amerikanen komen en gaan, maar Moore was een stabiele waarde en vormde samen met Russell Chapman een gevaarlijk duo. Voordat Moore naar Urk kwam, speelde hij twee seizoenen voor eredivisionist Frisol onder de bekende coach Theo Kinsbergen en met onder anderen Randy Wiel als teamgenoot. Daarna maakte hij de overstap naar Orca’s en heeft daar een onvergetelijke indruk achtergelaten. Hij was razendsnel en groeide uit tot een publieksspeler die vaak beslissend was. Moore vertrok in 1982 en keerde uiteindelijk terug naar de VS. Hij studeerde daar verder en werd uiteindelijk basketbalcoach op een high school in zijn thuisstad Akron, Ohio.

Recent overleden al twee andere Amerikaanse grootheden uit het Urker basketbal: Russell Chapman in 2021 en Dewayne Johns in februari van dit jaar.