Afbeelding

‘Ik wilde wel naar Urk, maar alleen tijdelijk’

Zakelijk

Als polderjongen uit Ens belandde hij begin jaren tachtig aan de Klifweg, op een bijkantoor van Kab Accountants uit Kampen. Eerst als kantoorleider, later als vennoot. Deze week neemt accountant Ron de Rijk (63) afscheid, na een 40-jarige loopbaan waar hij nu met trots op terugkijkt.

,,Ik kreeg destijds de vraag of ik de uitdaging aan wilde gaan om het bijkantoor op Urk op te starten. Ik zei dat ik dat wel wilde, maar alleen tijdelijk. Als polderjongen had ik de nodige vooroordelen toen ik naar Urk kwam. Maar die zijn verdwenen. Ik voelde mij al snel als een vis in het water. Ik ben veranderd in een ambassadeur voor Urk.

Nadat de Urker vestiging flink groeide werd uitbreiding aan de Klifweg noodzakelijk. In 2005 verhuisde het kantoor naar een nieuw pand aan Het Spijk.

Uiteindelijk scheidden de vestigingen in Emmeloord, Kampen en op Urk zich af van de rest van de Kab-organisatie en gingen die verder onder de naam Vivan Accountants-Adviseurs. ,,Dat is een hele goede stap geweest, nu al meer dan elf jaar geleden. Hierdoor zijn we nog meer de regionale accountant geworden die dichtbij de ondernemer staat. Er werken inmiddels meer dan vijftig mensen op de drie vestigingen.”

Bedrijven uit allerlei sectoren zijn klant bij Vivan. ,,Een goeie accountant is een financiële huisarts”, meent De Rijk. ,,Een ondernemer komt langs als hij ergens mee zit. Een plan. Of een moeilijke beslissing. Ik heb mij altijd betrokken gevoeld bij de ondernemers en hen vanuit die betrokkenheid geholpen met de bedrijfsvoering en andere zaken. Ik richtte mij daarbij vooral op kansen en mogelijkheden.”

Lees het volledige interview in Het Urkerland van 19 mei.