Afbeelding

Groen licht voor maritieme servicehaven Urk

Zakelijk

De Raad van State heeft de bezwaren tegen de Maritieme Servicehaven van tafel geveegd. De weg is vrij om de nieuwe haven ten zuiden van Urk aan te besteden. In theorie zou de haven over drie jaar in bedrijf genomen kunnen worden.

De uitspraak van woensdag is een enorme opsteker voor de plaatselijke economie. Een groep maritieme bedrijven wil samen met de gemeenten Urk en Noordoostpolder ten zuiden van Urk een nieuwe haven realiseren. De plannen daarvoor liggen al jaren klaar. Eind 2019 werd door de Raad van State echter de eerste versie van het plan vernietigd. Dat plan voldeed niet aan de natuurwetgeving, was het oordeel.

In juli 2021 stelde de provincie een nieuw inpassingsplan vast. Ook daartegen kwam verzet van de IJsselmeervereniging. Die stelde dat nut en noodzaak van de nieuwe haven inmiddels twijfelachtig geworden waren. Het plan zou onder andere gebaseerd zijn op een oud marktonderzoek, waarin geen rekening was gehouden met gevolgen van klimaatverandering en coronapandemie.

De tweede uitspraak van de Raad van State werd begin dit jaar al verwacht, maar gedurende het jaar werd duidelijk dat het oordeel langer op zich liet wachten.