Cornelis Vlot was als polder-Urker de dagvoorzitter.
Cornelis Vlot was als polder-Urker de dagvoorzitter.

Buren ontmoeten elkaar; een succes

Politiek

Raadsleden, bestuurders en ondernemersverenigingen uit Urk en Noordoostpolder kijken met een goed gevoel terug op de eerste editie van de Noordoostpolder-Urk Dag die vorige week plaatsvond bij Netl in Kraggenburg. Zo’n 70 deelnemers bogen zich, onder dagvoorzitterschap van ‘polder-Urker’ Cornelis Vlot, over de vraag hoe en waar beide gemeenten elkaar kunnen versterken.

,,Naast een gedeelde geschiedenis, zijn er ook gezamenlijke kansen en belangen. Soms moet je eerst terugkijken voordat je vooruit kunt kijken.’’ Dat onderstreepten de sprekers: maritiem archeoloog Yftinus van Popta en historicus en schrijver Eva Vriend. Vervolgens gingen ondernemersverenigingen BVN (Bedrijven Voor Noordoostpolder) en Bedrijvenkring Urk onder leiding van Ineke Bakker, voormalig waarnemend burgemeester van Urk, in op gedeelde economische kansen en belangen. Waar kun je elkaar als Noordelijk Flevoland vinden en helpen? Er volgde een dialoog aan de verschillende tafels: Hoe zet je kennis van beide gebieden goed in? En zijn er kansen voor een nieuwe Regio Deal voor Noordelijk Flevoland?

,,Alleen ga je snel, maar samen kom je verder: dat geldt zeker ook voor Noordoostpolder en Urk’’, zo besloot burgemeester Cees van den Bos. De Stadsdichter van Urk, Bas Visscher, scheef speciaal voor deze bijeenkomst het gedicht ‘Dit land, dat woest en ledig was’, waarvan het laatste couplet het belang van samenwerking onderstreept: ‘Dit land, dat woest en ledig was, heeft altijd twee personen nodig: één die alles achterlaat, met blote handen dijken bouwt, het land inzaait en één die niet snel wennen kan, het vuur aanmaakt, verhalen uit haar schorten schudt, Dan samen zijn en één te zijn.’

Na het officiële programma volgde er een gezamenlijke maaltijd en een afsluitende borrel. Het idee voor de Noordoostpolder-Urk Dag en het geven van een impuls aan de samenwerking is een gevolg van een motie die bijna drie jaar geleden door de gemeenteraad van Noordoostpolder met unanieme steun werd aangenomen en vervolgens ook door de Urker politiek werd omarmd.