Afbeelding

Voorstel uitkijktoren wordt vanavond besproken in de commissievergadering

Politiek

De gemeente Urk kijkt naar de mogelijkheden om een uitkijktoren in het dorp te bouwen. Vanavond wordt dit voorstel besproken in de commissievergadering. Voor de voorbereiding op de realisatie van deze uitkijktoren zou zo’n 150.000 euro beschikbaar gesteld moeten worden.

Het idee van het realiseren van een uitkijktoren op Urk is eind 2020 ontstaan, mede doordat een aantal voormalige sluisdeuren van de provincie beschikbaar kwam. Hier ontstond het idee om de toren op een centrale plaats te zetten en van hieruit het verhaal van Urk te vertellen, in combinatie met het uitzicht over Urk. Er is toen een schetsontwerp van de toren gemaakt en een voorlopige schatting van de kosten, waarna de beslissing is genomen om deze sluisdeuren naar Urk te laten komen.

Haalbaarheid

Voordat de toren gebouwd zou kunnen worden, moet er een haalbaarheidsstudie worden uitgevoerd, waarin onder andere de locatie, technische haalbaarheid, toestand van de voormalige sluisdeuren en wenselijkheid voor de omgeving worden getoetst. Na afloop moet de keuze worden gemaakt of de toren ook daadwerkelijk wordt gebouwd.

Toeristische meerwaarde

De gemeente wil deze uitkijktoren bouwen, omdat ze deze ziet als een toeristische meerwaarde voor Urk en als ‘verticaal museum’, waarmee de geschiedenis en het verhaal van Urk nog verder verdiept kunnen worden. Er is een aantal mogelijke locaties voor de toren, maar een definitieve locatie is nog niet bekend. Aangezien de ondergrond en hoogteligging van de diverse locaties verschillend zijn, is dit van invloed op de technische haalbaarheid, zo laat de gemeente weten. Wat de invloed van de locaties op de fundering en dus ook de kosten is, moet nog worden onderzocht. De geschatte 150.000 euro die beschikbaar moet worden gesteld voor de voorbereiding wordt gedekt uit het begrotingssaldo 2023 van zo’n 800.000 euro. Onder deze voorbereiding vallen onder andere uitwerken van de locatie, uitwerken van het ontwerp en de aanvraag van vergunningen. Aan de raad zal worden voorgelegd of de realisatie van de uitkijktoren kan en moet worden uitgevoerd. Op de beelden een impressie van de uitkijktoren; deze visualisaties zijn begin 2020 gemaakt door advies- en ingenieursbureau Arcadis.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding