Afbeelding

‘Ons doel is om onbereikten te bereiken’

Religie

Meer dan 800 vrijwilligers, ook van Urker afkomst, van GlobalRize verspreiden dagelijks online het Evangelie. Samen werken ze aan een wereld waarin iedere internetgebruiker van Jezus hoort. Maandelijks worden zo via sociale media en online platforms tientallen miljoenen mensen bereikt, maar: ‘nog steeds is er een wereld te winnen’. Met het oog op deze ‘onbereikten’ en de internationale conferentie die volgend jaar voor het eerst plaatsvindt, wordt op donderdag D.V. 23 november een benefietdiner gehouden in de Koningshof.

Waar een zendeling mensen opzoekt in hun thuisland, is bij GlobalRize het omgekeerde het geval: mensen met vragen zoeken zelf de organisatie op om meer informatie te krijgen. Ze komen bij GlobalRize terecht via verschillende websites en merken, zoals She Rises en Bijbelwoord. Netty van de Berg (25), relatiemanager bij GlobalRize, vertelt: ,,We hoeven geen andere taal te leren voor de zending, online evangelisatie is heel gebruiksvriendelijk. Iedereen kan vanuit zijn of haar eigen plek aan de slag in de taal die hij of zij spreekt. Onze vrijwilligers zijn daarom divers: jongeren, ouderen, mensen met een beperking; bij ons kan iedere christen zendeling zijn. Op dit moment verspreiden we het Evangelie in 30 verschillende talen.”

Bij de organisatie zijn inmiddels zo’n vijftien Urkers actief, Netty van de Berg en Jelle Kaptijn (38), Hoofd Online Marketing & IT, zijn meerdere dagen per week te vinden in het GlobalRize Zendingshuis in ‘t Harde. Samen met de andere medewerkers zorgen zij dat de vele vrijwilligers hun werk kunnen doen. Netty: ,,De vrijwilligers doen het échte werk, daar draaien we op. Zij zijn binnen de organisatie actief als grafisch vormgever, mentor, chatter, vertaler: noem maar op.” 

Van scherm naar kerk

Hans Korving (31) is mentor van de online cursus ‘Bijbel basis’. Hij vertelt: ,Ik ben sinds 2019 vrijwilliger bij GlobalRize. Kort daarvoor had ik Spaans geleerd, dus die vaardigheid kon ik inzetten in het Spaanse taalteam. Ik ben begonnen als student, zodat ik de cursus inhoudelijk goed kende. Inmiddels heb ik meerdere Spaanstalige studenten onder mijn hoede, de meesten zijn afkomstig uit Latijns-Amerika. Ik vind het fijn dat je er zo veel tijd in kan steken als je zelf wil. Ik merk dat de meeste studenten echt diepe vragen stellen en totaal niet onverschillig zijn. Juist die diepere gesprekken vormen een mooi aspect van mijn vrijwilligerswerk, al vind ik het soms wel lastig om mensen los te laten.” Netty vult aan: ,,Het doel is altijd om de mensen naar de lokale kerk te brengen. Als het werk van de ene vrijwilliger klaar is, is het de taak van de andere vrijwilliger om bijvoorbeeld een kerk te zoeken. Ons motto is dan ook: van scherm naar kerk.”

Elkaar inspireren en bemoedigen

Voor de toekomst hoopt de organisatie met behulp van nog meer mensen, talen en middelen de tot nog toe onbereikte mensen te bereiken: ,,Het mooie aan online contact is dat landsgrenzen en beperkingen wegvallen. Er is zoveel behoefte aan het Evangelie, maar daar hebben we natuurlijk wel geld en vrijwilligers voor nodig. Volgend jaar organiseren we voor het eerst een internationale conferentie. Buitenlandse vrijwilligers komen dan samen om training en onderwijs te ontvangen en elkaar te inspireren en te bemoedigen. Deze conferentie is echt een primeur voor GlobalRize en valt samen met ons tienjarig bestaan. We hopen meer informatie over de conferentie te delen tijdens ons benefietdiner. We zouden het heel leuk vinden als Urker ondernemers en andere geïnteresseerden ook aanwezig kunnen zijn.”

Jelle Kaptijn, Hoofd Online Marketing IT
Netty van de Berg, relatiemanager
Hans Korving, mentor Spaans taalteam