Afbeelding

Passie- en paasconcert Urker Gemengd Koor Immanuël: zingend het paasevangelie gedenken

Religie

Urker Gemengd Koor Immanuël geeft zaterdag haar traditionele Passie - en paasconcert. Muzikale medewerking wordt verleend door diverse musici die orgel, vleugel, trompet, pauk of strijkinstrumenten bespelen. Het concert begint om 20.00 uur in de Ichthuskerk en iedereen is van harte welkom om te komen luisteren en mee te zingen.

Een concert met Pasen is niet altijd traditie geweest op Urk. Er werd in het verleden weinig georganiseerd rond Pasen, zo vertelt Jan Pieter Schaak, voorzitter van het koor. ,,Eind jaren negentig was het bestuur van het (toen nog) Jong Gemengd Koor Immanuël van mening dat het koor een jaarlijks terugkerend concert moest gaan verzorgen. Toen werd het idee geopperd om rond Goede Vrijdag een concert te geven dat in het teken stond van het lijdensevangelie, uitlopend op de goede boodschap van Pasen.”

Het idee werd uitgewerkt en het eerste concert vond plaats op de donderdag voor Pasen, in de Rehobothkerk. De jaren daarna werd het Passie- en paasconcert steevast gehouden op de Stille Zaterdag. ,,Door de jaren heen kent het concert een vaste opbouw, waarbij de liederen en bijdragen aan het begin van de avond in het teken staan van het lijden, daarna de opstanding en de toekomst die er is door de opgestane Paasvorst. Aan het concert werken vaak veel verschillende mensen mee, in de vorm van declamaties en diverse muzikale begeleiding.”

Het concert is door de jaren heen in verschillende kerken gehouden; door het groeiende aantal bezoekers is inmiddels uitgeweken naar de Ichthuskerk. De toegang voor het Passie- en paasconcert is vrij, wel is er een collecte voor een goed doel.