Afbeelding

Miljoenendeal bedrijf Wakker

Zakelijk

Ondernemer Klaas Johannes Wakker heeft samen met zijn mede-aandeelhouders het bedrijf Frame Cancer Therapeutics verkocht. Met de deal zijn vele miljoenen euro’s gemoeid.

De Nederlandse onderneming is gekocht door CureVac, een Duits farmaceutisch bedrijf, dat deels eigendom is van multinational GlaxoSmithKline. De deal wordt financieel gesteund door de Bill & Melinda Gates Foundation. Dat is de liefdadigheidsstichting van de oprichter van het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft.

Frame werd in 2018 opgericht door drie ondernemers, waaronder oud-minister Ronald Plasterk. De onderneming ontwikkelt vaccins tegen kanker, die gebaseerd zijn op het dna van de patiënt. Die manier van werken staat bekend als immuuntherapie. De hoop is dat op deze manier tumoren heel gericht aangevallen kunnen worden, zonder dat daarbij gezonde cellen beschadigd worden, zoals nu nog wel gebeurt bij kankerbehandelingen. Het vaccin bevindt zich op dit moment in de klinische fase, waarbij diverse patiënten het al toegediend krijgen. Als de tests goed uitpakken, zou het middel over enkele jaren op de markt kunnen komen.

Wakker is een van de vijf aandeelhouders in het bedrijf. Hoe groot zijn rol precies is, blijft onbekend. De jonge ondernemer investeert in uiteenlopende bedrijven en is actief op de beurs. Hij kwam de afgelopen jaren in de publiciteit met de aankoop van topduiven.