Wethouder Nathanaël Middelkoop (rechts) mocht symbolisch de eerste paal slaan, onder toeziend oog van WIllem van der Lee.
Wethouder Nathanaël Middelkoop (rechts) mocht symbolisch de eerste paal slaan, onder toeziend oog van WIllem van der Lee. Het Urkerland

Van der Lee Seafisch bouwt moderne machinekamer met oog op de toekomst

Zakelijk

Het was een beetje zoeken naar de ruimte: een heipaal slaan tussen twee bestaande vriescellen, maar het is gelukt. De eerste paal van de nieuwe én duurzame machinekamer van Van der Lee Seafish zit erin. De nieuwe vriesinstallatie, die bovendien zo wordt gebouwd dat ze aangesloten kan worden op het toekomstig koudewarmtenet, zorgt er straks voor dat bij Van der Lee een flinke hoeveelheid Co2 wordt gereduceerd. Directeur Willem van der Lee verwacht dat de nieuwe machinekamer nog voor het eind van dit jaar in gebruik kan worden genomen.

De expertise van Ras Heiwerken moest er aan te pas komen om in deze beperkte ruimte achter het bestaande bedrijf van Van der Lee aan het Schulpengat de heipalen te slaan. De twee laaddocks blijven bovendien gewoon in gebruik, want de nieuwbouw wordt in de hoogte gerealiseerd. Een pittige klus die Van der Lee laat uitvoeren door Post Bouwgroep; Piet Brouwer Elektrotechniek is in de arm genomen voor de elektrotechnische installatie en Equans neemt de koeltechnische zaken voor zijn rekening en is leverancier van de invriesinstallatie. 

Koudewarmtenet

Van der Lee heeft ervoor gekozen de installatie meteen te laten uitleggen zodat deze gekoppeld kan worden op het zo gewenste koudewarmtenet. Willem van der Lee verwacht dat dit systeem straks zo’n 1.600 kilowatt aan warmte kan afleveren. ,,Op jaarbasis is dit ruim 5 miljoen kilowatt en dat is voldoende om 1600 huishoudens (afhankelijk van woningtype) jaarrond van goedkope warmte en warm water te voorzien.’’