Afbeelding
Blok, Reinhoud de (CIV)

Opzienbarende vondst: wrak van vermiste UK 58 zou na 58 jaar gevonden zijn

Algemeen

De stichting Onderzoek Maritieme Vermisten (OMV) meldt dat de kans groot is dat het wrak van de in 1966 vergane UK 58 ‘Ex Mera Gratia’ gelokaliseerd is in de Noordzee.

De kotter raakte vermist in januari 1966 en ondanks een enorme zoektocht werd alleen een deel van het naambord teruggevonden. De kotter was eigendom van de broers Jacob (32) en Hendrik Ras (33). Aan boord waren verder Willem (44) en zijn zoon Klaas Foppen (22) en Jan de Groot (24) uit Stavoren.

Contact bij vergaan

Bij archiefonderzoek dook een verklaring van een Helderse visser op, die dicht bij de UK 58 viste en nog contact had op de vermoedelijke dag van het vergaan. Die informatie werd gekoppeld aan een wrakkendatabase, waarna Rijkswaterstaat sonarbeelden maakte. Daarbij werd een wrak in beeld gebracht dat qua vorm en afmetingen past bij de UK 58. Het ligt deels in de zanderige zeebodem.

Duikexpeditie

Volgens OMV-voorzitter Cees Meeldijk uit Den Oever zijn de aanwijzingen nu zo sterk dat rond Pinksteren een duikexpeditie gepland staat naar het wrak, dat op ongeveer 25 meter diepte ligt, op 30 mijl ten noordwesten van Vlieland.

De stichting vraagt donaties om de duikexpeditie te kunnen financieren: NL 23 RABO 0373426070.