Afbeelding

Scheepsramp UK 58 bleef voor nabestaanden altijd een open wond

Algemeen

Het nieuws dat het wrak van de UK 58 mogelijk is aangetroffen op de bodem van de Noordzee, heeft bij nabestaanden veel los gemaakt.

Alie Delorme-Ras (84) woont tegenwoordig in Den Helder. ,,Ik was één jaar oud toen we vanaf Urk verhuisden naar Enkhuizen, maar ik kan nog steeds Urkers praten en als ik Urk binnenrijd, dan voelt het alsof ik thuiskom.” 

Rampjaar

Alie was al getrouwd en woonde destijds ook in Den Helder, toen in 1966 bekend werd dat de UK 58 niet terug was gekomen: ,,Ik weet het nog precies. Mijn vader zei: dit is helemaal mis.” Het rampjaar was compleet toen later dat jaar ook Alie’s moeder overleed.

Door de Russen gevangengenomen?

Haar broers Jacob en Hendrik woonden ten tijde van de ramp met hun gezinnen op Urk. ,,We hebben het als nabestaanden nooit kunnen afsluiten. Jarenlang hebben we ook nog de gedachte gehad dat ze misschien door de Russen gevangen genomen waren, het was immers de tijd van het IJzeren Gordijn. We wisten natuurlijk wel dat dat niet zo was, maar het zat toch in je achterhoofd. Een zus van mij is een jaar geleden overleden, aan het einde was ze vooral met de jongens bezig.”

Opluchting

De aanzet tot de laatste zoektocht werd onder andere gegeven door een kleinzoon van Alie, Bart Delorme. Alie zegt: ,,Ik ben zo blij dat hij dat gedaan heeft. Het is zo’n opluchting dat we nu weten waar ze gebleven zijn. Wat mij betreft zou het wrak op de bodem moeten blijven, als zeemansgraf. Misschien kunnen we erheen varen en op die plek een herdenking houden en bloemen uitstrooien.”