Afbeelding

Jannes Romkes viste vijf jaar na scheepsramp UK 58 het naambord van de kotter op

Algemeen

Hij heeft er nooit ruchtbaarheid aan gegeven, maar toen Jannes Romkes meer dan 53 jaar geleden het naambord van de UK58, de kotter van zijn hartsvriend, opviste, deed hem dat veel. ,,Ik was er ondersteboven van.”

Jannes Romkes (88), getrouwd met Alie Romkes-Korf (87), was de reder van de UK 171, en goed bevriend met Jacob Ras. ,,We waren tegelijkertijd verloofd, en trouwden een jaar na elkaar.” 

Zoeken zonder resultaat

Toen de UK 58 in januari 1966 niet meer terugkeerde in de haven van Urk, werd een zoekactie opgezet. ,,Er werd een vergadering belegd in de Petrakerk, veertien dagen lang werd gezocht naar de kotter. Er werd niets gevonden, en de zoektocht werd opgegeven.” 

Bijzonderheden

Vijf jaar later doet de kotter van Jannes in 1971 een bijzondere vondst, uitgerekend in dezelfde week als de vermissing van de UK 58. ,,De kotter is tussen 25 en 30 januari vergaan. Erg bijzonder dat wij precies in die week het naambord vonden. Eenmaal op Urk ben ik langsgeweest bij de maker van het bord, Klaas Hakvoort. Hij heeft bevestigd dat het inderdaad om het bord van de UK 58 ging. Ik heb het naambord daarna aan de vrouw van Jacob, Marretje, gegeven. Daar heeft hij jaren onderaan de trap in de gang gehangen. Vandaag de dag hangt het bij een achterkleinzoon van Marretje en Jacob. Wat ik ook bijzonder vind, is dat de UK 58 nu, 58 jaar later, opnieuw in het nieuws is. Dat zijn bijzonderheden die ik toch even genoemd wil hebben.”